Különleges fenyőfa az oregoni szomorú luc

oregoni szomorú

oregoni szomorúRendkívül pompás alakú fenyő az oregoni szomorú luc (Picea breweriana). A legértékesebb amerikai lucfenyők közé tartozik. Észak-Kaliforniában őshonos, ahol 700-2290 m magasságban, kisebb csoportokat képezve, 15-40 m magasra nő. A fajnevét azaz a breweriana-t, William Henry Brewer, amerikai botanikusról kapta. Ágai viszonylag vékonyak. Vízszintesen elállóak, finom gallyaikkal, egyenlőtlenül, mintegy finom fátyollal borítva, lecsüngenek. Tűi laposak, fényesen sötétzöldek, tobozai először bordó árnyalatúak, éretten barnák. Jól tűri a szárazságot, de magas páratartalom, megfelelő vízellátás mellett igen szépen fejlődik. Talajban nem válogatós, de meszes talajon nem fejlődik túl jól. Nem fagyérzékeny, nálunk is van esély arra, hogy a kertet díszítő, gyönyörű, de sokkal kisebb méretű fává fejlődjön, mint eredeti élőhelyén. Különböző díszfa-és cserje-forgalmazó cégek az oregoni szomorú luc vetőmagját (hozzá a szakmai útmutatást) kínálják, de kisebb példányai is beszerezhetők.

oregoni szomorú
By Meneerke bloem

Hengeres toboza, 8-15 centiméter hosszú. Fiatalon, csukott állapotában 2 centiméter, éretten 3-4 centiméteresre nyílik. A hajlékony tobozpikkelyek 2 centiméteresek. A fiatal toboz lila, 5-7 hónap után világos vörösesbarnára érik. A fekete magok 3-4 milliméteresek, 12-18 milliméteres, világosbarna szárnyakkal.

Az Egyesült Királyságban és Skandináviában kedvelt díszfa. Elnyerte a The Royal Horticultural Society a Royal Horticultural Society Award of Garden Merit, azaz nagyjából Kerti Termesztésre Érdemes Növény Díját.

Biztonságos és egyenletes fejlődése várható, ha augusztus végén ültetjük. Tavaszig jól begyökeresedik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d