Zergeszarva

Zergeszarva

A Zergeszarva itt-ott már feltűnik a nagyobb üzletekben, konzervként ez a különleges formájú termése miatt ördögszarvnak, kürtvirágnak is nevezett, pikáns ízű zöldségféle (latin nevén Proboscidea louisianica). Kifejezetten amerikai növény, a martíniafélék családjának 5 nemzetségéhez, mindössze 20 fajához tartozik. Elsősorban Észak-Amerikában termesztik. Heverő lágy szárú, egyéves, villás elágazású növény. Levelét, szárát sűrűn nyálkamirigyek borítják. Ezek a levéltetveket – ha megtámadnák a növényt – összegyűjtik és elpusztítják. Ezen kívül speciális kórokozója nálunk nincs. A fiatal, még nem fásodott, szarvként görbülő terméseket az uborkához hasonlóan lehet tartósítani és salátaként fogyasztani.

Zergeszarva
Zergeszarva

Melegigényes növény. Optimális csírázási hőmérséklete 25 C fok körüli. Fényigényes. Bőséges vízellátásra is szüksége van. Mély rétegű, laza szerkezetű vályogtalajok a legjobbak fejlődéséhez, de a közömbös, esetleg gyengén lúgos kémhatású talajokat is elviseli. Szélsőséges minőségű – laza homok, erősen kötött – földben gyengén fejlődik. Közepes tápanyagigényű, szereti a frissen trágyázott területeket. Gyökerei kezdetben lassan fejlődnek, de a tenyészidő második felében már 1 méteres körzetből biztosítják a növény számára a tápanyagokat.

Virágzását követően folytonos növekedésű elágazásaival beborítja a talajfelszínt, elnyomja a gyomokat és csökkenti a talajnedvesség elpárolgását. Virágai a levelek hónaljában, egy virágzati tengelyen 5-10 fürtös virágzatba tömörülve képződnek, ezekből megporzás után 3-5 termés képződik. A bibeszál hosszú, megnyúlt, szarvszerű képződménnyé alakul.

Hosszú tenyészideje miatt palántaneveléssel előkészíthető a kiültetésre. Az egész folyamat, maga a növény is az uborkához, annak a termesztéséhez hasonló, csak május végén lehet kiültetni, amikor már nincs fagyveszély. Virágzása és terméskötése elágazási szintenként szakaszosan, még egy-egy laza fürtön belül is különböző időpontokban történik. A szedést is ehhez kell igazítani.

Nem biztos, hogy sokan felcserélnék a kedvenc uborkájukat ezzel a különlegességgel, de a kísérletezők kipróbálhatják a termesztését. Az ínyencek meg esetleg ezt megelőzően vásárolhatnak egy kis üveggel a nagy üzletházakban uniós termékként feltűnt zergeszarvából.

Önnek ajánlott

Leave a Reply