Próbáljuk elkerülni, hogy a zöldségfélékben felhalmozódjon a nitrát!

nitrát

Nem árt , ha elismételjük: A nitrát tulajdonképpen értékes tápanyag, amelyet a növény gyorsan tud hasznosítani. Az át nem alakult, nem hasznosított nitrát azonban, ha túladagoljuk, komolyan károsíthatja egészségünket. Az emberi szervezetben ugyanis nitritté alakulhat, s gátolhatja a vérben az oxigéncserét. Továbbá a testsajátos aminokkal ún. nitrosaminná alakul, ami erős rákkeltő anyagként ismert. A WHO az élelmiszerek elviselhető nitrát-mennyiségét 3,6 mg/kg testsúly/nap értékben határozta meg.

Nemrég már fölvetettük ezt a problémát, akkor a fogyasztók szempontjából. Most nézzük meg, a kertészkedők mit tehetnek azért, hogy egészségesebbek legyenek a terményeik:

nitrát
Nitrát/nitrit tesztcsíkkal egyszerűen mérhető

Már régóta hangsúlyozzuk a termesztésben a komposzt jellegű trágyák alkalmazását, az ipari trágyák közül a forgalomban lévő, tehát engedélyezett trágyákét. A legnagyobb nitrát-mennyisséget a növény vegetatív részei tartalmazzák, a gyökér, a szár, a levél, a tő. Amelyik növénynek ezeket a részeit fogyasztjuk, azt nem frissen trágyázott talajba ültetjük, illetve vetjük, s előveteményük olyan zöldségféle lehet, amely nem raktároz sok nitrátot. Ilyenek a borsófélék, a burgonya, a vöröshagyma, uborka.

Közepes lehet a nitrát-érték a fejes káposztában, póréhagymában, sárgarépában, zellergumóban. Ez mérsékelhető a betakarítás módjával (napos időben, a délutáni órákban kell felszedni).

Magas lehet a kínai kel, a kel, a mángold, a paraj, a levélpetrezselyem, a retek, a fejes saláta nitrát-tartalma, ha túladagoljuk a nitrogént akár istállótrágyában, akár ipari trágyában. Tehát ezek a termények ne kerüljenek frissen trágyázott talajba.

Nagyon sok nitrát maradhat a mángold levélnyelében, a gumós zellerben, a céklában, a rebarbara levélnyelében, ha borús időben, a reggeli órákban szedjük fel.

Nitrát
Nitrát- és vízkeménység mérő készülék

A téli hajtatásban, a primőrök üvegházban, fólia alatti termesztésében alkalmazott (sok nitrogén, érett istállótrágya) termesztési mód során szintén veszélyes adag nitrátot tartalmazhatnak a primőrök: retek, saláta, karalábé, póré, sarjadékhagyma. Általában a gyors növekedés, a nagy terméshozam miatt kerül sor a nitrogén túladagolására. Modern, fajta-specifikus, környezet- és egészségkímélő trágyázási technológiával ezt el lehet/ne kerülni. Az értékesítés mozgató-rúgója a piac, s miután megnőtt a fogyasztói igény, az érdeklődés, minden lehetőséget kihasználnak a termelők, hogy sok, mutatós, szép zöldségféléket juttassanak a boltok pultjaira télen-nyáron – egész évben.

A nagy kérdés: a minőség.

Legalább azok, akik a családjuk számára kertészekednek, gondoljanak arra, hogy több felelősséggel nyúljanak a termésserkentő tápanyagokhoz!

Önnek ajánlott

Leave a Reply