Várjatok még, őszirózsák…

őszirózsák
Törpe őszirózsa

Talán éppen, mert a nyarat búcsúztatják az őszirózsák, lett az egyik legkedvesebb kerti virágunk ez a számtalan fajjal és még több fajtával rendelkező, változatos nemzetség, amely a fészkesvirágzatúak rendjébe, a fészekvirágzatúak családjába tartozik. Vannak évelő és egynyári fajtái. Azért az utalás a családfájára, mert éppen évelő fajtáit szokták sokan összetéveszteni a margarétával, illetve a krizantémmal.

őszirózsák
Aster dumosus

A 20 cm-estől az 1 m magasságig növő, telt és szimpla szirmú, a margarétához vagy a krizantémhoz hasonló, a hófehértől a rózsaszín, a piros, a lila és a kék szín számtalan árnyalatában nyíló virágú változatai közül könnyű választani, ha tudjuk, hová szánjuk. Évelő virágágyásokba, sziklakertbe, vagy temetőbe. Az évelők közül említésre méltó a törpe őszirózsa (Aster dumosus), amely 20-40 magasra nő. Különösen szép a kékvirágú „Lady in Blue”.

őszirózsák
Aster novi-belgii

A sápadó kertben szinte izzik a kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) rubinpiros virága, a „Royal Ruby”. Ez a fajta az 50 cm-estől az 1 m-es magasságig nőhet. Tápanyagokkal ellátott, laza talajba ilyenkor ültethetjük az őszirózsák földlabdás példányait. Tőosztással könnyen szaporítható, bokrosodással terjed. Télre az elvirágzott bokrokat vissza kell vágni, laza lombtakarással a kemény fagyok ellen ajánlatos védeni.


A Fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó nemzetségbe mintegy 600 faj tartozik. A virágfejek csillaghoz hasonlatosan, erre utal görög eredetű tudományos neve. Az évelő őszirózsa (Asteraceae, Asteroideae, Aster) számtalan fajjal és fajtával rendelkező változatos nemzetség. Kb. 250 fajából százat dísznövényként ültetnek. Legújabb feltételezések szerint a valódi Aster nemzetség fajai kizárólag Eurázsiában élnek. Az amerikai fajok a legutóbbi vizsgálatok szerint nem ehhez a nemzetséghez tartoznak. A nemzetséget újra meghatározták. Sok fajt soroltak más nemzetségbe a molekuláris kutatások eredményei alapján. Pl. Symphyotrichum, Doellingeria, Eurybia, és Ionactis.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: