Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni? Nehéz megmondani. Attól függ, ki honnan kapja a nyugdíját és hol él… A munkavállalók számára elérhető nyugdíjrendszerek minősége világszerte nagyon eltérő. A Mercer CFA Institute Global Pension Index 2020 (korábban Melbourne Mercer Global Pension Index) szerint Hollandia rendelkezik a legjobb rendszerrel, míg az Egyesült Államok még csak meg sem közelíti a csúcsot.

Az indexet a CFA Institute szponzorálja, és a Monash Centre for Financial Studies (MCFS) és a Mercer globális tanácsadó céggel együttműködve adják ki. Az index 39 nyugdíjjövedelem-rendszert hasonlít össze, a nyugdíjpolitikák és -gyakorlatok széles skáláját felölelve, emellett javaslatot tesz arra, hogy az egyes rendszerek hogyan javíthatók a megfelelőbb nyugdíjellátások biztosítása érdekében.1

A nyugdíjak a nyugdíjalapok egyedülálló és értékes típusát jelentik, amelyben a munkáltató hozzájárulást fizet egy alapba, és azt a munkavállaló nevében befekteti, az említett befektetésekből származó jövedelem pedig a munkavállalónak nyugdíjazásakor jövedelmet biztosít. Az Egyesült Államokban a magánszektorban egyre több munkáltató állt át a hagyományos nyugdíjprogramokról az újabbakra.

Az alábbiakban a 2020 októberében közzétett legutóbbi index eredményeit elemezzük, amely 39 ország nyugdíjrendszereit rangsorolta, amelyek a világ népességének több mint kétharmadát képviselik.

Szlovákia és Magyarország sajnos nincs a vizsgált 39 ország között, de a 2015-ös adatok szerint valahol a középmezőnyben lehetünk Vietnam és Portugália között…

FONTOS TUDNIVALÓK

 • Hollandia, Dánia és Izrael rendelkezik a legjobb nyugdíjrendszerrel.
 • Az Egyesült Államok messze elmarad a legjobbaktól.
 • A nyugdíjrendszereknek világszerte olyan közös kihívásokkal kell szembenézniük, mint a várható élettartam növekedése miatti átlagos nyugdíjkorhatár emelése, a megtakarítások növelésének ösztönzése és a nyugdíjazás előtti pénzeszközökhöz való hozzáférés korlátozása.
A nyugdíjalapokban lévő vagyon
A nyugdíjalapokban lévő vagyon

 

A nyugdíjalapok reálhozamai Hol a legjobb
A nyugdíjalapok reálhozamai

Az USA-ban Florida a nyugdíjasok országa, sok tehetős amerikai idős korában elköltözik ebbe a napfényes, kellemes éghajlatú államba. Az Egyesült Államokbeli Social Security Administration becslése szerint több mint félmillió amerikai nyugdíjas tölti tartósan külföldön a nyugdíjas éveit. Ez a trend egyre erősödik, immár nem az olyan klasszikus nyugdíjas-célpontok a menők, mint például Florida, hanem a külföld, Mexikó, Franciaország, Olaszország, Costa Rica, Málta. Az utóbbi évekhez képest 15 százalékkal nőtt azok száma, akik a frissen nyugdíjba vonulók közül külföldre költöztek. Van, aki levegőváltozást szeretne, van, aki világot látna. Ám a legtöbben anyagi megfontolásból döntenek így. Olyan helyet keresnek maguknak, ahol a nyugdíjas évekre félretett megtakarításaik többet érnek.

Európában ugyan nem a szlovákiai nyugdíjakhoz igazítják a nemzetközi „hol a legjobb nyugdíjasként” listát, de az idei listából válogatva:

Nyugdíjba vonulás az EU-ba a Brexit után

1 – Spanyolország: A brit nyugdíjasok kedvenc helye

 • Elérhetőség
 • Pénzügyi előnyök
 • Nyugdíjak és jövedelemadó
 • Egészségügy

2 – Portugália: Nyugdíjba vonulás 10 évig alacsony adókkal

 • Hozzáférhetőség
 • Potenciális pénzügyi előnyök
 • Nyugdíj és jövedelemadó
 • Egészségügyi ellátás

3 – Ciprus: A pénzügyi előnyök és a kifinomult életmód egyensúlya

 • Elérhetőség
 • Potenciális pénzügyi előnyök
 • Nyugdíjak és jövedelemadók
 • Egészségügy

és a kilencedik helyen:

9 – Bulgária: A legolcsóbb az EU legjobb nyugdíjas úticéljai közül

Bulgária nyilvánvaló okokból vonzó a külföldi nyugdíjasok számára: olcsó és Európában van. Bulgária valóban EU-tag, de nem tagja az euróövezetnek, – és ez alacsonyan tartja a megélhetési költségeket. Például egy jó kétszobás lakás bérlése Szófia egy jó környéken 700-800 BGN (bolgár leva), azaz körülbelül 350-400 euróba kerül. Szófián kívül a bérleti díj, a tömegközlekedés és az étkezés 50 százalékkal kevesebbe kerül, mint a fővárosban.

Természetesen itt nagyon ajánlatos magán egészségügyi biztosítást kötni, mivel ennek színvonala általában sokkal magasabb, mint az állami rendszeré. A magán egészségügyi ellátási programok drágák az állami egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulás költségeihez képest, de még mindig olcsóbbak, mint a más országokban fizetendő díjak. Az Uniqa alapcsomagja egy 70 év alatti házaspár számára évi 330 BGN-ba (170 €) kerül.

A megfizethető országok közé sorolható még Montenegro, Szlovénia és Görögország is, persze nem szabad a fővárosokra gondolni, ha valaki le szeretne ott telepedni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply