Gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz a delta vírusmutáns

Gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz a delta vírusmutáns

Gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz a delta vírusmutáns. A legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak.

EGÉSZ EURÓPÁBAN  – NÁLUNK – ÉS MAGYARORSZÁGON IS,  MÁR AZ ÚJ KORONAVÍRUS DELTA VÍRUSVARIÁNSA TERJED.

Ezt a – korábban indiainak nevezett – mutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak.

A DELTA VÍRUSMUTÁNS FERTŐZŐBB, GYORSABBAN TERJED, ÉS AZ EDDIGI JELLEMZŐ TÜNETEK MELLETT ALLERGIASZERŰ TÜNETEKET IS OKOZ, MEGBETEGEDÉS ESETÉN KÖNNYEN TŰNHET SÚLYOSABB LEFOLYÁSÚ NÁTHÁNAK IS.

Gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz a delta vírusmutánsA vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatják az összes európai országban.

A DELTA VÍRUSVARIÁNS LAPPANGÁSI IDEJE RÖVIDEBB, ÁTLAGOSAN 4 NAP,

Míg a vadvírusé, vagy az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé átlagosan 6 nap.

Emellett a fertőzöttek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

A  delta variáns más tüneteket is okozhat, mint a koronavírus eredeti, vuhani változata. A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A KORÁBBI VÁLTOZATOKHOZ KÉPEST A DELTA VARIÁNSSAL TÖRTÉNŐ FERTŐZÉS LEGGYAKRABBAN FEJFÁJÁST, TOROKFÁJÁST, ORRFOLYÁST, TÜSSZÖGÉST, HŐEMELKEDÉST, BÁGYADTSÁGOT ÉS LEVERTSÉGET OKOZ.

Továbbá a láz is gyakori tünet.

Emésztőszervi panaszok – hányinger, hányás, hasmenés – is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok – fülzúgás, fülcsengés, szédülés – sem ritkák.

Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat, esetleg váladékozás megjelenése is.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, értesítse a körzeti orvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe, családi, baráti összejövetelekre!

AZOKNÁL A BETEGEKNÉL ALAKUL KI GYAKRABBAN SÚLYOS, AKÁR ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOT, AKIK VALAMILYEN KRÓNIKUS ALAPBETEGSÉGBEN (MAGAS VÉRNYOMÁS, SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉG, CUKORBETEGSÉG, MÁJBETEGSÉG, LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG, DAGANATOS BETEGSÉG) SZENVEDNEK.

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldást a védőoltás jelenti az egyedüli védelmet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply