Drága diónk

Drága diónk
Juglans regia a közönséges Drága diónk
Juglans regia a közönséges dió

Ha igaz, hogy őseink hozták magunkkal, amikor hont foglalva itt megtelepedtek, jól tették. Minden porcikája értékes és hasznos. A pompás diófa (Juglans regia) termése, legyen kőhéjú, félpapírhéjú, vagy papírhéjú, amikor feltörtük, s héjából kibontottuk, utolérhetetlen ízű csemege és – gyógyszer. Csökkenti a magas vérnyomást, a vér koleszterinszintjét, és erősíti az idegeket. Enyhíti és megszünteti a koncentrációs zavarokat. A reformkonyha igen dicséri és népszerűsíti. Nincs nagy szüksége külön reklámra. Nélkülözhetetlen és kedvelt tölteléke édes tésztaféléinknek, hagyományos ételeinknek.

Drága diónk

Héja, a magházzal együtt, megfelelő módon főzve, enyhíti a száraz köhögést. A gyógyszeripar igényli a leveleit és a termések zöld héját, a dió kopácsát. Ugyanezeket az állatok természetgyógyászatában is felhasználják. Fája a bútorgyártásban szép erezése és könnyű fényezhetősége miatt keresett.

Drága diónk
Megbízhatóan fajtaazonos, oltott diófacsemeték

Ma már nem kell magról nevelve, termőre fordulására 12-13 évet várni. Megbízhatóan fajtaazonos, oltott diófacsemetéket vásárolhatunk. Ezek tömött, de nem túl magas koronájukkal nem foglalnak el nagy helyet, s már a harmadik, negyedik évben teremni kezdenek. Szlovákiában az Apollo, Buchlov, Jupiter, Magdon, Mars, Saturn, Seifersdorf fajták, Magyarországon a Szentiványi fajták keresettek.

Akinek a fáján drága diónk megterem, s rázással, szedegetéssel összegyűjti, majd szárítva, megtisztítva a kofának eladja, talán nem is tudja, hogy az a piacon egyszer annyiért kínálja, mint amennyiért vette. De ez már a kereslet és kínálat dolga.

A diónk legveszélyesebb kártevője lett a nyugati dióburok-fúrólégy

Az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy a tavasszal bő terméssel kecsegtető diófánkon nem maradt egy ép termés, mire betakarítottuk volna. Ezt a problémát nagyrészt a nyugati dióburok-fúrólégy számlájára írhatjuk. Egyre nagyobb jelentősége lesz a dió kultúrában is a szakszerű növényvédelemnek, különben nem sok dió fog jutni a süteményekbe.

Fontos, hogy figyeljük a fáinkat, különben betakarításkor az értéktelen gyümölcs vagy fennmarad a fán, vagy még idő előtt lehullik. A nyugati dióburok-fúrólégy Amerikából származik. A légy lárvái a dió termésburkában fejlődnek és károsítanak. Táplálkozásuk következtében először barna foltok jelennek meg a burkon, majd rothadásba mennek át, a termésburok elfeketedik, és a héjat is lemoshatatlanul megfesti.

Ha ilyen barnuló, feketedő a dió zöld burka, szinte biztos, hogy megtaláljuk benne a dióburok-fúrólégy lárváit

Rajzása általában júliusban kezdődik, és eltart egészen októberig, tehát a védekezéseket is erre az időszakra kell koncentrálnunk. A legyek jelenlétét zöldessárga ragacslapokkal vagy Csalomon csapdákkal tudjuk nyomon követni. A nőstények több száz petét tudnak lerakni, és egy dióban több nyű is jelen lehet (20-30 is akár). A korán fertőzött dió nem fejlődik rendesen, burka ráncosodik és egy idő után lehullik. Tünetei nagyon hasonlítanak baktériumos betegséghez, de a nyüvek jelenléte egyértelműen utal a kártevőre. A kártevő elleni védekezés összetett feladat. Nem lehet csak a növényvédő szerek hatékonyságára támaszkodnunk. A kémiai védekezést sem szabad elhagynunk, de azok, akiknek csak néhány diófájuk van, több módszerhez is nyúlhatnak.

  • A kifejlett nyüvek kibújnak a burokból és a talajra kerülve beássák magukat a sekély talajrétegekbe, ott bábozódnak és telelnek át. Ha meg tudjuk akadályozni, hogy a nyüvek a talajba kerüljenek, nem tudnak áttelelni, és így nem lesz jövőre imágó, ami tovább szaporodik.
  • A mulcsozás is csökkenti az áttelelés lehetőségét, de a mulcsot, akárcsak a lehullott termést, a szezon végén össze kell gyűjtenünk és meg kell semmisítenünk.

Ha figyeljük a rajzást, és időben beavatkozunk, akkor peterakás idején hatékonyan védekezhetünk kémiai úton. A Syngenta ajánlatában a Karate Zeon (0,2 l/ha) engedélyezett dióban történő felhasználásra. Nagyon fontos, hogy a permetlé az egész fát bevonja, mert azon részek, ahová nem kerül készítmény, védtelenek maradnak. Ez a lépés a legnehezebben megoldható is egyben, hiszen a diófák 10-15 méter magasra is megnőhetnek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: