Korai krizantém

Mostanában a gömb, félgömb alakú, sokféle színben beszerezhető Dendrathema krizantém fajták a közkedveltek. Talán azért, mert fagytól védett, átteleltetett gyökereikről a következő évben is szépen kihajtanak. Virágba borulva gyengébb fagyokra sem érzékenyek. Változatos színekben kaphatók. Van sárga, fehér, élénk rózsaszín, borvörös, élénk aranybarna, sötét kármin, sötét barna-piros, rózsaszín. Cserépbe ültetve sokáig virulnak a teraszon, télikertben is. Kellemes a látványuk, az illatuk.

Aranyvirág

Japán és Kína hagyományos növénye a krizantém, eredetileg élénksárga virága volt. Neve „aranyvirágot” jelent, már i.e. 550-ben említik. Európát csak a 18. században hódítja meg. Hollandiában és Franciaországban kezdik el a termesztését. Nálunk csak néhány őszi fajtája vált közismertté. Pedig lenne miből válogatni, hiszen a közel 200 nemzetségbe tartozó egynyári, évelő, félcserje „leszármazottja” között ma már csak az őszi krizantémokból van legalább 5 ezer fajta. A rövidnappalos fajták a számukra optimális világosság (12-13 óra) mellett fejlesztik ki a bimbókat. A korszerű kertészeti feltételek (üvegházak programozott sötétítése) nálunk is lehetővé teszik, hogy ne csupán szeptembertől decemberig, hanem nyáron is nyíljanak a krizantémok.

Gondozása, védelme

Mintegy 20 vírustól, számtalan gombás megbetegedéstől kell óvni. Legveszélyesebbek a krizantém-fonálférgek, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, de a fejlődő növény hajszálgyökerei pusztításával óriási károkat okozhatnak. Főleg ott fordulnak elő, ahol éveken keresztül ugyanazon a helyen termesztik a krizantémokat. Vegyszeres védekezésre van szükség, ha a levelek mozaikfoltossága, szárrothadása, hervadása, fehérrozsda, szeptóriás levélfoltosság, sárgulás jelei mutatkoznak. (Következő számunkban erről részletesebben írunk.)

Gyógyít is

Őshazájában úgy tartják, hogy segít megőrizni az erőt, és hosszú életet biztosít. Virága, teaként fogyasztva, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő. A sárga virágok szirma a leghatékonyabb láz, meghűlés, fejfájás, szemgyulladás gyógyítására forrázatként, borogatásként.

 

Ne tekintsük tehát csak „temetővirágnak”, hanem számtalan fajtájából válasszunk olyanokat is, amelyek kertünket, otthonunkat egész évben díszíthetik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: