Miért magyar minden paprikás?

fűszerpaprika paprikás

Hiába tudja mindenki, hogy e közkedvelt fűszernövény őshazája Közép-és Dél-Amerika, hogy az inkák kezdték termeszteni, hogy Mexikóban, Peruban és Indiában találhatók a legerősebb paprikák, hogy világszerte több mint 200 fajtáját termesztik és fogyasztják, az igazi fűszerpaprika-nagyhatalom mégis Magyarország. Pedig itt csak a 18. században kezdett terjedni a termesztése, először, mint olcsó, borspótló fűszernövényé, majd 1831-ben, a kolerajárvány idején, betegségmegelőző gyógyszereként, szinte tömegessé vált a fogyasztása.

fűszerpaprika
Az 1775-ös Debreceni Füvészkönyv

Az 1775-ös Debreceni Füvészkönyvben olvashatunk először porrá töréséről. Tulajdonképpen őrleménye az a magyar találmány, amellyel világhódító útjára elindult. Az alföldi parasztok fedezték fel, hogy sertészsírban pirított vöröshagymára hintve oldódnak ki a legtökéletesebben a porrá tört fűszerpaprika íz-és színanyagai. A hagymás, paprikás alapon készített „paraszti” étkek sora egyre bővült, mígnem, a Föld nyugati országait sorra meghódították a pikáns paprikás, magyar ételek.

A magyar fűszerpaprika nemzeti kincs.

Őrleményének besorolása: különleges, csemege, édesnemes, rózsa.

fűszerpaprika paprikás
A magyar fűszerpaprika

Ha kapszaicin-tartalma nem haladja meg a 100 mg/kg-ot, akkor csípősségmentes, ha 100-200 mg/kg között van a kapszaicin-tartalma, akkor enyhén csípős, magyar ízű és jellegű. Ha kapszaicin-tartalma meghaladja a 200 mg/kg-ot, akkor csípős.

Tökéletes ízét, zamatát, minőségét a megbízható magyar fajták, a szakszerű művelés, a kézi szedés, a hagyományos feldolgozás szavatolja igazán. Szüreteljük körültekintően, fűzzük szép füzérekbe, hogy alapos utóérlelés, gondos szárítás után, hozzáértéssel megőrölve, öregbítse a magyar paprikafajták és termesztői hírnevét.

Megnevezés

Különleges fűszerpaprika-őrlemény

  • Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, élénk, tűzpiros színű, fűszeres illatú, édeskés, jellemző paprikaízű.

Csemege fűszerpaprika-őrlemény

  • Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű.

Édesnemes fűszerpaprika-őrlemény

  • Homogén őrlésű, kissé mozaikos megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros színű, világosabb piros, sárgáspiros, illetve enyhén sárgásbarnás árnyalatú, jellegzetes illatú és ízű.

Rózsa fűszerpaprika-őrlemény

  • Homogén őrlésű, kissé mozaikos megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű, enyhén csípős.

A paprikás

Tipp: Amikor pirospaprikával főzünk, akkor legtöbbször a főzés elején, pirítás során adjuk hozzá. Ilyenkor mindig tegyünk a lábosba kevés olajat, más zsiradékot vagy egyéb folyadékot, hogy a paprika ne égjen le. Ha leég, akkor az étel sajnos keserű ízűvé válhat. Könnyen elkerülhetjük ezt zsiradék, folyadék hozzáadásával, és az is segít, ha a paprika hozzáadásakor lehúzzuk a lábast a tűzhelyről – elkeverjük, kissé lepirítjuk a fűszert és hozzáadjuk a többi hozzávalót, s csak ezután tesszük vissza a tűzre az ételt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: