Az indián nyár is feladja a leckét

Az indián nyár

Az indián nyár is feladja a leckét, de az enyhe napokon a melegigényes zöldségfélék – a paradicsom, bab, tök – még jól fejlődhetnek. Az éjszakai fagyok nem tartanak soká és takarással kivédhetők.

  • A gyökérzöldségek szedésével sem kell sietni. A „vénasszonyok nyara” napsugarai csak érlelik ízüket, zamatukat.

A zellert és a sárgarépát ne érje fagy, ha egy-két éjszakára mínuszokat jeleznek, fóliával borítsuk be az ágyásaikat.

  • Előrelátóan válasszuk ki terményeink tárolóit. Ahol az előző években a téli esők, tavaszi árvizek miatt a vízakna megtelt vízzel, még véletlenül se ott keressünk helyet a burgonyának, vagy a gyökérzöldségnek.

Ugyanez vonatkozik a pincére is: csak ahol nem kell félnünk a feltörő talajvíztől, a felhőszakadások betörő esőitől, ott tárolhatunk a pincében biztonságosan. Megelőzésképpen állványokra helyezhetjük a rekeszeket, ládákat.

  • Díszkertünkben az indián nyár alatt a hagymások ültetését folytathatjuk a tulipánokkal, amelyekből ma már nagyon gazdag a választék. Kereshetünk február/márciustól május/júniusig nyíló fajtákat, különböző magasságban, rendkívül változatos színben és formában.

Számoljunk: mennyit költöttünk gyümölcsre az idén. Mennyivel járnánk jobban, ha saját termesztésű bogyósgyümölcsöt, almát, őszibarackot fogyasztana a család. Vegyük figyelembe a dió, a mogyoró árát. Ha van helyünk a ház körül, a kertben, ültethetnénk ebből is, abból is.

  • Vegyük figyelembe hozzátartozóink egészségi állapotát is. Amivel a legtöbbet használhatunk, abból termesszünk magunk, hogy tudjuk, egészséges gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: