Ültetésre – csak hazai fokhagymát!

hazai fokhagymát

Akik a piacon vásárolják a fokhagymát, eléggé tanácstalanok, ha hazai fokhagymát keresnek. Ugyanis a legszebb, hófehér, nagyfejű, duzzadó gerezdű fokhagyma is alig bír ki egy-két hetet, tarthatják a hűtőben, a konyhapolcon, jobb esetben csírázni, rosszabb esetben romlani kezd. Nem is mernek belőle két-három fejnél többet venni. Mert nem olcsó, tartósan négy-hat euro kilója. Ennek a piaci árunak a legtöbbje behozatal, valahonnan, ahol a mi, „tavasszal, illetve ősszel ültetett fokhagyma” fogalmaink nem érvényesek. Vagyis, a külföldi fokhagymára nem vonatkoztatható, ami az itthon termőre, hogy a tavasszal ültetett való őszi tárolásra (ez, száraz, sötét helyen, környezeti hőmérsékleten 6 hónapig eltartható), az őszi meg nyári fogyasztásra. Az is igaz, hogy már ez sem egyértelmű, az itthon termesztett, tavaszi ültetésű fokhagyma is csak akkor tárolható huzamosabb ideig, ha optimális körülmények között fejlődhetett, megfelelő volt a tápanyag-ellátása, talajában nem volt túl sok a nitrogén.

hazai fokhagymátAkár ősszel ültetjük, akár tavasszal, kötött, humuszban gazdag agyagtalajra van szüksége. Ez azonban ne legyen frissen trágyázott (istállótrágyával), ugyanis rontaná a fokhagyma tárolhatóságát. A nagy mennyiségű nitrogén hatására, amelyet az istállótrágya tartalmaz, a fokhagymafejek lazábbakká, s tárolásra alkalmatlanná válnak. Hamar csírázni, vagy romlani kezdenek.

Őszi ültetés

Az őszi ültetésből viszont nagyobb terméshozam érhető el. És csaknem valamennyi zöldségféle számára jó elővetemény a fokhagyma. Mivel szinte egyetlen napig sem tudjuk nélkülözni ezt az egészségvédő, baktériumölő hatásai miatt is oly fontos fűszernövényt, jó, ha mind ősszel, mind tavasszal ültetünk belőle annyit, hogy a családnak ne kelljen a piaci árura szorulnia. Ültetésre ne használjunk külföldi fokhagymát, bármilyen mutatós is. A hazai fajtákat a mi éghajlati és talajviszonyainkra nemesítették, ezek teremnek a legjobban, s tárolásra is ezek a legmegbízhatóbbak.

A szlovákiai szaküzletekben a következő őszi hazai fokhagymát keressük: Alan, Benátčan, Makói őszi, Matúš, Mojmír, Radoš, Valko, Záhorský.

Újabban megjelent a rózsaszín, gömbölyű, gerezd nélküli, kínai fokhagyma (Allium orephilum). Szakemberek szerint akár egy évig is tárolható. És akinek túlságosan erős az igazi fokhagyma szaga, termeszthet fokhagymaillatú, pontosabban kínai metélőhagymát (Allium tuberosum).

Ha azonban a hazai fajtákból kívánunk most, október első felében ültetni, a gerezdeket csáváznunk kell: Először 6-12 órára az 5%-os Sulka, vagy a 4%-os Sulex szerbe áztatjuk a fonálférgek ellen, ezt követően 0,2%-os Fundazol 50 WP, vagy 0,6-0,8%-os Rovral Flo gombabetegségek elleni szerben csávázzuk 20 percig. Szétterítve megszárítjuk, úgy ültetjük el.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: