Borostyán szaporítása

borostyán

Mivel a borostyán (Hedera helix) különböző hőmérséklethez könnyen alkalmazkodik, dugványozással minden évszakban szaporítható. Sokan szeretik különleges díszítő jellegéért ezt az örökzöld futónövényt, az óvilág cserjéjét, amely magasra kúszik, kiszáradt fákat öltöztet zöldbe, falakat borít be, vagy a földet takarja szétfutó hajtásaival. De szobanövényként is friss színfoltot képez szép leveleivel.

  1. borostyán
    Borostyán (pexels)

    Egészséges, 5-12 cm hosszú hajtásvégeket vágunk le a borostyánról. Csak a csúcs közelében lévő két levelet hagyjuk meg rajtuk.

  2. Kisebb virágcserepekbe hajtatásra való földkeveréket teszünk, ebbe szúrunk belőlük 2-4 darabot, úgy, hogy a dugványok félig a földbe kerüljenek.
  3. Minden egyes dugvány körül tömörítjük a földet. A cserepeket árnyékos helyre állítjuk. Ügyelünk, hogy a föld ne száradjon ki a cserepekben.

A megeredt dugványoknak 6 hét alatt egészséges gyökérzetük fejlődik. Ekkor külön cserepekbe ültetjük. Nincs szükség különleges eszközökre, elég néhány cserép melynek alján távozni tud a felesleges nedvesség, ezen felül csak jó szerkezetű talajra és a borostyánról begyűjtött hajtásokra lesz szükségünk.

Borostyán szaporítása – földben gyökereztetéssel

A borostyán szaporításának második lehetséges módja, ha a földben hagyjuk gyökeret ereszteni. Ehhez egy borostyánszárat húzzunk le a talajra, majd valamilyen eszköz segítségével rögzítsük oda. Ezután szórjunk rá földet, amit a későbbiekben állandóan nedvesen tartunk. Pár hét elteltével olyan erős gyökereket fog ereszteni a növény, hogy leválaszthatjuk az eredeti tőről és elültethetjük az új helyén.

(Jó tudni, hogy a virágzó hajtásból vett dugvány is megered, azonban az ebből nevelt növény nem kúszik, hanem merev szárú lesz, fa alakban nő, ez már a Hedera arborea.)

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: