Facsemeték őszi ültetése

Az ősz az alma, körte, cseresznye, szilva, ringló, dió, a málna, ribiszke, egres, josta, áfonya, mogyoró facsemeték ültetésének ez a legkedvezőbb ideje. A növényanyag egészséges, vírusmentes, fajtaazonos és megfelelő növekedésű legyen. Ehhez a márkás, jó nevű faiskolák nyújtanak garanciát. Válasszuk az alacsony törzsű fajtákat, meggyből válasszuk az 1-2 éve oltványt, almából, körtéből, szilvából, cseresznyéből az 1-2 éves koronájú csemetét. Gyorsan növő fáknál ez hamar termőre fordul. A gyümölcsfák helyét gondosan kell kijelölni, előkészíteni.

Ne az öreg, kiásott fák helyére ültessük az újakat.

Ügyelni kell a kedvező tőtávolságra, amely a gyümölcsfák egészséges fejlődése számára elengedhetetlen. A szomszédjog figyelembe vételével kell a kert határától számítva kijelölni az ültetés helyét. A korábban szokásos mély ültető gödrös telepítés helyett ma a sík művelést részesítik előnyben. (Két ásónyom mélységig felássák a felső talajréteget, majd még egy ásónyomra, ha kemény az altalaj.) Az ásott felületre kéreghumuszt, rostált komposzt-vagy trágyaföldet szórnak, s ezt a talajba dolgozzák. Jó, ha 8-10 napot ülepedhet az így előkészített talaj. Csak azután következzék a facsemeték ültetése.

Kezdőknek a következőket ajánljuk:

  1. Az egy-két hónapja kiásott ültető gödörbe töltse vissza a földet és csak akkora mélyedést hagyjon a gödör közepén, amelybe belefér a csemete megmetszett gyökérzete.
  2. Vásárolja meg a kívánt csemetét és állítsa néhány órára tiszta vízbe.
  3. Ha gyümölcsfacsemetét ültet, törpe alanyra szemzettet válasszon, és abból neveljen karcsú orsót, sövényt, vagy balerinát, amelyeket termő korukban is földön állva lehet megmetszeni, megpermetezni és a gyümölcsét betakarítani.
  4. A csemete törött, zúzódott gyökereit az egészséges részig metssze vissza.
  5. Az ültetett csemete 5-6 cm-rel magasabbra kerüljön, mint ahogy a faiskolában állott.
  6. A csemete körül a talajt csak óvatosan tapossa meg.
  7. Ha a talaj túl száraz, öntözze meg.
  8. A csemete körül a talajt 15-20 cm-es földréteggel kupacolja fel.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: