Bimbós kel, az „ezerfejű káposzta”

Brussels sprouts Bimbós kel

A bimbós kel, vagyis az „ezerfejű káposzta” most,  az őszi hónapokban kerül a piacra. Egészségvédő jelentősége nagy, az ára is magas. Termesztése egyszerű, nálunk mégis kevesen termesztik, s kevesen fogyasztják.

brussel sprouts Bimbós kel
Bimbós kel

Mindkét elnevezése találó. Ízét tekintve olyan, mint a kel, csak amennyivel kisebb, íze annyival lágyabb, rostszerkezete finomabb, mint óriás rokonáé. „Ezerfejű káposztának” még a görögök nevezték el. A Földközi-tenger mellékéről származik. A brüsszeli piacon már 1231-ben említik. Itt, Belgiumban kezdték nemesítését is, a 19. századtól a neve „brüsszeli káposzta” (brussel sprouts). Bár a káposztafélékhez tartozik, mégis egészen más.

Tápértéke a legmagasabb, 7% szénhidrátot, 4,5% fehérjét, C-vitaminból a napi 100 g-os szükséglet másfélszeresét tartalmazza. Karotin, A-, B1-, B2-, E-vitamin-, kálium- és vastartalma a daganatos betegségek kockázatának csökkentésében játszik fontos szerepet. Enyhén kesernyés, gyengén csípős ízét majoránnával, köménnyel ellensúlyozhatjuk. Körítés, leves készülhet belőle.

Nyári fajtáinak termése megtisztítva, előfőzve mélyhűtőben tárolható. De tövestől felvéve a pincében is sokáig kibírja. A téli fajták a földben telelnek. A legmostohább időjárást is kibírják, mivel gyökerük akár 1 m mélyre is hatol a talajban, oldalgyökerei felszívják a vizet, tápanyagokat. Levelei nagyok, védik a levélnyelek hónaljában fejlődő bimbókat, a termést. Folyamatosan szedhető. A szár és a levélzet kiváló takarmány. Ha a következő évi termesztési tervbe beillesztjük, válasszunk neki napsütötte helyet a kertünkben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply