Házi fűszerpaprika

fűszerpaprika szárítás
fűszerpaprika
A fűszerpaprika szárítása hagyományos módszerrel

A nyers fűszerpaprika tartósítását szárítással végzik. Régebben a teljes őstermelői előállítás egy kézben történt, ma már a termesztés és a feldolgozás a legtöbb esetben elválik egymástól. Az egyszerű, ősi házi fűszerpaprika őrlemény előállítóinak tevékenysége a mai termelőkével abban megegyezik, hogy a paprikát megtörölgetve, füzérekbe fűzve, szikkadni akasztják napsütötte, széljárta, eső nem érte helyre.

Ezt követően, azelőtt, a hibás egyedeket kiválogatva a kemencében, vagy a tűzhely sütőjében csörgő szárazra szárították és összetörték.

Forró levegős paprikaszárító
Forró levegős paprikaszárító

Forró levegővel való szárítás

Ma már, házi körülményekhez létrehozott, kisebb-nagyobb forró levegővel működő szárító is működik. A nagyban, eladásra termelők fűszerpaprikája a nálunk is működő paprikamalmokba kerül. Itt az eljárás abban különbözik a házi feldolgozástól, hogy a szikkadt paprikát ivóvíz minőségű vízben megmossák. Ezzel a mikrobiológiai jellegű szennyeződést nagymértékben csökkentik. Rázószalag segítségével a nedvességet eltávolítják, majd szeletelik a fűszerpaprikát, hogy egyenletesen, gyorsan száradjon. A szalagról cserényes, vagy szalagos szárítókra kerül a szeletelt fűszerpaprika. Maga a szárítás, forró levegővel történik. Jó tudni, hogy szárítással nem javíthatók a beltartalmi értékek, azonban helytelen technológiával jelentősen ronthatók. A kritikus anyaghőmérséklet az 50 °C fokot nem lépheti túl, mert minőségi károsodás léphet fel. A paprika cukortartalma nem karamellizálódhat, mert az őrleményben keserű ízhatást idézne elő. Az aroma, a festékanyagok is károsodhatnak, ha a szárítás során túllépnék az 50 °C fokot.

fűszerpaprika
A fűszerpaprika

Fűszerpaprika őrlemény

A megfelelően szárított fűszerpaprikát a malmok félkész-termékként tárolják, s a piac megrendelései alapján dolgozzák fel őrleménynek.

A házi fűszerpaprika iránt, főleg ha jó minőségű, nálunk, Szlovákiában állandó a kereslet. Itt nem is érdemes félkész-termékként tárolni. A szárítást tehát követi az őrlés, így a fűszerpaprika színe, íze, aromája a lehető legjobb minőségű marad. Akár házilag történik az őrlés, akár kisebb-nagyobb vállalkozó őrlőjében, rövid ideig marad meg az őrlemény a 3-5 literes uborkás üvegekbe zárva, a kamra sötétjében. Mikorra eljön a disznóölések ideje, a karácsony, elkél a termés. Csak arra kell ügyelni, nehogy hozzáférjenek az aszalvány-, vagy a lisztmolyok.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: