Dísznövények kinti teleltetésére alkalmas edények

Számtalan cég kínálja legkülönbözőbb virágedényeit. Vannak már vízadagolóval, vízszint-mérővel, tápanyag-adagolóval ellátott virágládák és cserepek, dekoratív, magas, karcsú, színes virágtartók. Ezeknek a legtöbbje valóban biztonságosabbá, kényelmesebbé teheti a dísznövények tartását, de főként belső tereken, helyiségekben, illetve tavasztól őszig a teraszokon, erkélyeken.

teleltethető
A polipropilén takaró átengedi a fényt és a levegőt.

Teleltetésre az UV sugárzástól is védő, jól szellőző, ütés- és fagyálló műanyag edények közül éppúgy lehet választani, mint az agyagból égetett kerámiák közül.

A kerámia edények, ha túl vastag a faluk, s porózusak, sok vizet szívnak fel. A téli időszakot kivéve, ez az előnyük. Viszont télen, ha beköszöntenek a fagyok, éppen ezért repednek meg. Ha tehát ragaszkodunk a kerámiához, akkor lehetőleg a legkisebb pórusokkal rendelkező, legvékonyabb falú, legjobban kiégetett edényeket válasszuk.

A növények cserépben maradt, talajjal fedett gyökereik életben vannak, és ezeket védeni kell a fagytól, hiszen a cserepekben lévő föld nyáron gyorsan kiszárad, télen pedig gyorsan átfagy. Ezt kivédhető, ha szalma, vagy avarágyba süllyesztjük a cserepet! Így teleltethetők a nagy termetű babérfák, olajfák, az ősszel megmetszett mályvarózsák, sétányrózsák, fuksziák, enciánbokrok.

Kint teleltethető dézsás növények

teleltethető
Burkoljuk be valamivel

Fagyérzékeny, de mégis a kertben teleltethető dézsás növények némi védelemmel akár -12° C-ig is a szabadban maradhatnak. A formára metszett edényes bukszus és fagyal például nyugodtan áttelelhetnek a szabadban. Őket augusztus 20. után már ne tápozzuk. A tél folyamán több alkalommal meg kell őket öntözni, különben kipusztulhatnak!

Mivel eddigi cserepüket mostanáig már kinőtték a növények, átültetéskor az új edénybe kerüljön elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű földkeverék is. És mielőtt beköszöntenek a fagyok, bármennyire fagytűrő is az edény, vastag jutazsákkal, kartonpapírral, vagy akár régi szőnyeggel burkoljuk be, de a nem kívánatos csapadék ellen rövid időre rásegíthetünk műanyagfóliával is.

növénytermesztő zsák teleltethető
Növénytermesztő zsák

Sok esetben nem elég csak a gyökeret védeni, hanem az egész növényt be kell takarni. Ehhez a legjobb, ha polipropilén takarót vásárlunk, ami átengedi a fényt és a levegőt. A pálmákhoz pedig már kaphatóak téli melegházak.

A 2 rétegű (kívül juta “kabát”, belül PP) növénytermesztő zsák a téli hideg elleni védelemhez is kiváló. A dézsás növényt állítsd a zsákba, szigetelőnek tömködd ki a belső teret szalmával, száraz avarral. A polipropilén anyaga átengedi a fényt és a nedvességet, megfelelő mikroklímát teremet. Különösen jól alkalmazható tavaszi fagyok alkalmával a kihajtott növényekre, de télen védheted így az örökzöldeket is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: