Krizantém: A virág, amely élni segít

krizantém

Tájainkon a krizantém sokáig az elmúlás, a búcsúzás jelképeként került a Halottak napja táján a temetőkbe. Nagyvirágú fajtáit először vágott virágként és cserepezve is csak erre a célra vásárolták, nevelték.

Chrysanthemum multiflora

Ahogy tágult számunkra a világ, az ősz végén kinyíló fajták mellett a tavaszi és nyári krizantémokat is megismertük. A színek és a formák csodálatos változataival gyönyörködtető „aranyvirág” (pontosan ezt jelenti görögöktől kapott neve a Chrysanthemum), kertünkben és otthonunkban is elfoglalta méltó helyét. Mostanában inkább a gömb formájúvá nevelhető, apróvirágú (multiflora), a legkülönlegesebb színárnyalatokban nyíló fajtái az igazán kedveltek. Könnyebben gondozhatók, cserepezhetők, szállíthatók. És ami fontos tényező számunkra: a gyengébb fagyokat is átvészelik.

Csak az őszi krizantémoknak több mint 5 ezer fajtája van. Európában ezek közül mintegy kétszáz kerül a szaküzletekbe, a virágpiacokra. Az egynyáriak mellett vannak évelők és félcserjék. Nálunk is megtalálhatók a kertekben a sokszor őszirózsák közé sorolt, vagy margarétáknak vélt évelő fajtái. Nem kell ezen csodálkozni, sokban hasonlítanak, meg a krizantém a margarétafélékkel rokon is.

A hosszú élet, az erő virága

A japán életszemléletet meghatározó Feng shui szerint a krizantém a hosszú élet, az erő virága. Nevetést és boldogságot hoz az otthonunkba. Különleges, sejtelmes illata fokozza lelki érzékelésünket, ömagunkba néző és másokra figyelő érzékenységünket.

krizantém
Chrysanthemum morifolium
Foto: Abhishek Mishra

És számtalan gyógyító hatása is van. Kínában a (Chrysanthemum morifolium) virágából forrázatot, teát készítenek. Ez csökkenti a vérnyomást, csillapítja gyulladásokat. A sárga színű szirmok javítják a látást, ragyogóvá teszik a szemet, vértisztító, májregeneráló hatásúak, de csillapítják a lázat, a fejfájást is. Salátákhoz keverve, a finoman fanyar ízű virágszirmok a tüdő és a máj meridiánjait erősítik. Japánban a tavaszi krizantém (Chrysanthemum coronarium), „kikuna” kissé mustár ízű leveleit fogyasztják leforrázva.

A hagyományos kínai orvoslás elve alapján lícium gyümölccsel együtt alkalmazva – melyhez tetszés szerint adhatunk mézet – hozzájárulhat a szem egészségéhez és a máj tisztításához. Külsőleg szemöblítőként is alkalmazzák. Távol-Keleten olyan népszerű, mint nálunk a kamillavirág, felhasználási területük is hasonló.

Jó ez így, a krizantémok illata segít, hogy lelkünkkel szeretteinkre hangolódva éljünk ezen a napon is. Hiszen amíg élünk, emlékezhetünk.

krizantem
Tea krizantémból. Csak szakképzett fitoterapeuta javallatára készítsetek bármit is a krizantémból.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: