Szebb őszről álmodni sem lehet

szebb őszről

Szebb őszről álmodni sem lehet. Élvezhetjük a kellemes napsütést, a kertet, amelyben végre úgy nő minden, ahogyan nyár elején szerettük volna.

  • Mivel fagyoktól még nemigen kell tartani, a káposztafélék, gyökérzöldségek fejlődhetnek még egy-két hetet. Ha csak váratlanul nem fordul hidegebbre az idő.
  • A csicsóka gumója októbertől szedhető. Mivel nem tűri jól a tárolást, csak annyit szedjünk fel belőle egyszerre, amennyit elfogyasztunk. A többi a földben hagyva marad a legfrissebb.
  • A szedési hulladékok nemcsak komposztba jók, ha egészségesek, talajtakarásra is alkalmasak.
    A sok lehullott falevél ugyancsak megfelel erre a célra. Kevesebb szerves tápanyagot veszít a talaj, ha takarással óvjuk.
  • A bokor- és karós babot, ha még fejlődnek rajta zsenge hüvelyek, a fagyokig le kell szedni. A félérett termés jól tárolható a mélyhűtőben.
  • Hogy télen se menjen tönkre a pázsit, a lehullott lombtól folyamatosan meg kell tisztítani. Októberben még kétszer lehet a füvet nyírni.
  • A gumós növények, begónia, dália, virágnád és kardvirág számára fagymentes téli tároló helyet kell keresnünk. Ha az időjárás hónap végéig fagymentes marad, akkor október végéig a földben maradhatnak. De tovább ne kockáztassuk, hogy fagy érje őket.
  • Kétéves virágok – nefelejcs, százszorszép, árvácska, primula, kékszakáll – még ültethetők.
  • A josta a fekete ribiszke és az egres keresztezéséből jött létre. Termése üdítően zamatos, vitaminban gazdag. Lisztharmat-ellenálló. Facsemeték beszerzésekor egy-egy példányt érdemes ebből is vásárolni.

Lássuk be, amíg az avar illatát érezzük, a föld finom rögeit morzsolgatjuk – amíg a következő esztendőre gondolva ültetünk, s óvjuk, amit kell, addig az élet folytonosságáért tevénykedünk. Idős korban a kertben forgolódva, a fáig nyújtózva, vagy a tövéig hajolva, a hulló levelekben gyönyörködve – örüljünk minden napnak, minden órának, amíg még képesek vagyunk hasznossá tenni magunkat, amennyire bírjuk, amíg lehet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: