Még novemberben is lehet ültetni

Még novemberben is lehet ültetni, de legkésőbb a hónap közepéig lehet pótolni az októberben elmaradt ültetéseket. Bogyós gyümölcsök korán is, de meglehetősen késői időszakban is ültethetők, mivel ezek a cserjék igénytelenek, és vastag talajtakaró alatt is begyökeresednek.

Még novemberben is lehet ültetniSzakszerű ültetés nem képzelhető el, ha a terület még nem szabad, az előkészítő munkálatok még nem történtek meg, ha a talaj átfagyott, vagy vastag hó borítja. Ilyen esetekben a legjobb tavaszig várni. A facsemetéket árnyékos, szélvédett helyen, a szabadban vermeljük el.

Sokan érdeklődnek a vadgyümölcsök kerti telepítéséről, amelyek különleges színt, ízeket hoznak a túlságosan megszelídített gyümölcsök világába. A húsos som szép is, különleges is a zamata. Ilyenkor, késő ősszel telepíthető. Ugyancsak jól megered, szépen fejlődik a madárberkenye. Csak körültekintően kell kiválasztani alacsonyabbra, vagy magasabbra növő bokorszerű fáját. A kökény is ültethető takaró és madárvédő növénynek, illetve, őszi gyümölcs csemegének. A fiatal csemeték gyorsan megerednek.

A szakember tanácsai

1. Biokert vagy hagyományos kert?

A fajták kiválasztása előtt fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha ugyanis biokertet tervezünk, akkor a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat célszerű megvásárolni, almánál ilyen a Florina, a Freedom, meggynél a Csengődi fajta.

2. Milyen fák vannak a szomszédban?

Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Például ha nincs mandula, vagy őszibarack, akkor felesleges ezt ültetni, mert valószínűleg nem él meg az adott körülmények között.

Még novemberben is lehet ültetni
Még novemberben is lehet ültetni

3. Talajminőség

Mielőtt beszerezzük a gyümölcsfaoltványokat, ellenőrizzük otthon a talajt. Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni, és lazább talajjal, tőzeggel, egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.

4. Figyeljünk a porzásokra!

Amikor keresünk egy fajtát, ne felejtsük el megkérdezni, hogy öntermékeny (önmagától tud megtermékenyülni), vagy kell hozzá porzó fajta. Az almánál és körténél minden fajtához kell porzó fajta, a legtöbb cseresznye fajtánál is – kivétel az érdi nemesítésű Sándor, a Paulus, a Petrus, az Axel (Alex) és a honosított Sumburst.

5. Ne száradjon ki a földlabda!

Ha megvásároltuk a kisfákat, vigyázzunk a gyökereire. Szállításkor érdemes zsákba burkolni, esetleg fóliába helyezni, hogy ne érje a szél. Javasolt, ha ültetés előtt egy napig vízben áll, és ültetéskor, illetve utána bőségesen meglocsoljuk több alkalommal.

6. Vágjuk vissza a gyökereket!

Az ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy az a földbe helyezés után, a friss vágások mentén hamarább terjeszkedjen. Helyezzük a facsemetét a kiásott gödörbe, majd tapossuk a földet a gyökerekhez, hogy ne maradjon körülöttük levegő. Végül locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani addig, amíg nem rögzül.

7. A gyökér ne érintkezzen a trágyával!

Ha szeretnénk trágyázni a földet, amelybe ültetünk, figyelni kell arra, hogy a fa gyökerei ne érintkezzenek a trágyával. A trágya és a gyökérzet között egy legalább 20 cm-es földréteget kell képezni, máskülönben a gödör betemetése után a trágya elkezd bomlani és akár 60-70 °C-ra is felmelegszik, majd a vele érintkező gyökerek egyszerűen megfőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply