A tartós tárolás előkészítése

tárolás

A gyenge fagyokat részben eltűrő, tárolásra szánt zöldségfélék, nagyon sok helyen október végéig a szabadban hagyhatók, hogy jól beérjenek. Talaj menti fagyok veszélye ellen, éjszakára, fóliatakarással védhetők.

tárolásra szántA zellergumót nem érheti fagy. Szedéskor a gyökereit levagdaljuk, a leveleit szárastól, kézzel letépjük, de vigyázzunk, a szívleveleket hagyjuk a gumókon! A tárolásra szánt egészséges zellerleveleket megmosva, leszikkasztva mélyhűtőben tárolhatjuk, vagy száríthatjuk is. Nemcsak fűszerként teszi ízletesebbé ételeinket, hanem kiválóan segít a köszvényes vagy reumás fájdalmak enyhítésében a főzete. A zellergumókat hűvös helyen, homokba rétegezve, vagy a többi gyökérzöldséggel vermelve tároljuk.

tárolásra szántNagyon fontos, hogy valóban a teljes érettség állapotában szedjük fel a sárgarépát (amikor a lombja pirosas barnára színeződött). A nitrát felvételének csökkentése érdekében az ásóvillával reggel fellazított sorokat – délután szedjük fel. A betakarításra napos időt válasszunk. A felszedett sárgarépát szikkadni hagyjuk, hogy leperegjen róla a rátapadt föld, vagy egyéb szennyeződés. De ne hagyjuk sokáig „levegőzni”, nehogy kiszáradjon. Legnagyobb ellensége a szárazság és – az egerek. Sokan tőzeggel takarva, rágcsálóktól védett ládákba rétegezik, úgy helyezik el a pincében. A lényeg, hogy a tőzeg mindig megfelelően nyirkos legyen.

A petrezselyem még ráér, elég, ha november elején felszedjük.

Tárolás

Ahhoz, hogy a betakarítás után megőrizzük a zöldségek frissességét fontos, hogy megfelelő helyen tároljuk őket. Nem mindegy azonban, hogy melyik zöldséget hol és mennyi ideig tároljuk, van ugyanis amelyik hosszabb, van amelyik rövidebb ideig eltartható, illetve a tárolóhelyiségek között is számtalan opció létezik. A legoptimálisabbak a konyha, a spájz, a kamra, a hűtőszekrény, a pince és a verem. Hosszabb tárolásra alkalmasak például a hagymafélék, a gyökérzöldségek és a káposztafélék.

Önnek ajánlott

Leave a Reply