Ne féljünk a hidegtől!

hidegtől

Ne féljünk a hidegtől! – 10 forró tanács – fázás ellen

A nők fázékonyabbak a férfiaknál, mivel izomzatuk fejletlenebb. Az izmok a legjobb vérellátású szövetek, úgy működnek, mint egy belső fűtés. A testfelület és a testtömeg aránya is számít. Egy kisebb test viszonylag több hőt ad le a környezetének, mint egy nagyobb. Ám ennek ellenére a nagyobb testűek is fázhatnak, sőt vannak közöttük nem is kevesen, akik kifejezetten fázékonyak. Idősebb korban kezd igazi gonddá válni a fázékonyság. Elsősorban a túlfűtött lakásokban élő, onnan alig-alig kimozduló emberek félnek a hidegtől, a széltől. A természet közelségében jövő-menő, kertben tevékenykedő, falun élők tovább maradnak rugalmasak, fiatalosabbak, aktívabbak. Az ő belső hő-szabályozó rendszerük (termoregulációjuk) jól működik, ellentétben a panellakásokba, vagy kandallók közelébe húzódó fázósakétól.

Vannak viszont olyan időjárási körülmények, amikor mindenki didereg, kellemetlenül csapkodja az északi szél, a jeges utak, járdák elbizonytalanítják – és meggondolja, elinduljon-e, ahová mennie kellene. És aki kénytelen nekivágni, mert muszáj, hajtja a kötelesség, az legalább legyen körültekintő, vigyázzon magára – hogy a családnak, másoknak ne legyen vele nagyobb gondja (ha elesne, kezét vagy lábát törné, ha megfázna, s ágyba kényszerülne…)

Akkor kezdjük a legfontosabbakkal:

1.

Viseljünk kényelmes, meleg ruházatot

A természetes alapanyagból készült alsó trikók, a gyapjú felső ruházat (ing, pulóver, mellény, kabát, sál, sapka) inkább az idősek viselete. Ha szeretik a korszerű anyagokból készült, sportos kabátokat, mellényeket, az ún. „high-tech”-félékből nagy a választék. Persze, a méretek inkább az átlagos alkatúaknak felelnek meg. A fleece-től a teflonbevonatú textíliákig –ezek ráadásul nem engedik át a szelet sem – szintén pazar a kínálat. Előnyük a gyapjúval szemben, hogy könnyebbek, a nedves időben is megőrzik puhaságukat. A szaküzletekben ma már fűthető alsónemű, kesztyű, mellény és cipőbetét is kapható. A „termo” zoknikból pedig igazánvan sokféle, szinte minden igényt kielégítő. Vannak sport lábbelikbe valók, fél lábszárig érők, rövidebbek, vékonyabbak és vastagabbak, egészségügyiek (gumírozott, szorító szárrész nélkül), ún. szoba-zoknik (vastagabb az anyaguk, csúszásgátló a talprészük) tulajdonképpen a papucsot helyettesítik, s mosógépben moshatók. A fiatalabb korosztályok magabiztosan tudnak interneten vásárolni, méreteket azonosítani. Az idősebbek inkább a szaküzletekben „turkálnak”.

2.

Melegítő masszázs

A hideg hatására az erek összeszűkülnek, a meleget szállító vér visszahúzódik testünk belsejébe, hogy melegen tartsa létfontosságú szerveinket. Ilyenkor fázik a kezünk és/vagy a lábunk, a derekunk. A keringést masszírozással pezsdíthetjük fel. Kellemesen rugalmas, sűrű, természetes anyagból készült, száraz kefével végzett masszázs javítja a perifériás keringést, de jót tesz egy meleg kézzel végzett, gyengéd dörzsölés is…

A melegítő ülőfürdő szintén csodákra képes, ha nagyon átfáztunk. A keringést serkentő fürdőhabok, tussoló emulziók közül a legjobb a rozmaring, a fenyő, vagy a kakukkfű illóolaja. A meleg, vagy váltott lábfürdők (hosszú, meleg áztatás, rövid, hideg inger) nemcsak a hideg lábak ellen hatásosak, immunrendszerünket is erősítik.

Manapság a legtöbb ember a zuhany alá áll, ott „vereti” langyos, meleg, forró vízzel magát, amíg át nem melegszik.

3.

Le a kanapéról!

hidegtől
Ha fázunk, mozognunk kell.

Ha fázunk, mozognunk kell. A lépcsőn járás, vagy a kerékpározás javítja az anyagcserét. A számítógépnél végzett munkát óránként szakítsuk meg és végezzünk rövid tornagyakorlatokat (mint a japánok…). Aki több mint 6 órán át kénytelen az íróasztalnál (számítógépnél) dolgozni, iktasson be egy-egy óra sétát, gyaloglást, kocogást, (télen szánkózást, hógolyózást, síelést) a munkanapjába, hogy felfrissüljön, edzettebbé váljon.

Az idős emberek csúszásgátló talpú lábbeliben sétáljanak, de ügyeljenek a gyalogjáró, parki, vagy erdei út állapotára is. Felszórt járda, lehullott falevelektől megtisztított, jégmentessé tett utca, átjáró kevesebb baleset veszélye. Jó, ha nem egyedül sétálnak, ha tehetik, ketten, egymást segítve lépegessenek. Vidámabban, jobban telik az idő.

4.

Együnk melegítő hatású ételeket!

A gyógyító hatású kínai konyha évezredes receptjei az ételeket, élelmiszereket termikus hatásuk szerint is rangsorolja. A melegítő élelmiszerek között tartja számon az újhagymát, hagymát, gesztenyét, diót, a kecske-és a juhsajtokat, a kávét és a vörösbort.

A forró hatású élelmiszerek, ételek és italok között az ürü-és bárányhús, kecske-és kacsahús szerepel. Külön kiemelt helye van az édeskömény teának.

Az alkoholos italokkal (konyak, whisky, vodka) óvatosan kellene bánnunk: a rövid ideig tartó melegítő hatásuk gyorsan ellenkezővé válik, mivel kitágítják az ereket, gyors lehűlést idéznek elő.

A nálunk télen vitaminforrásként fogyasztott déligyümölcsöket a hűtő hatású élelmiszerek közé sorolják, ezért a fázékony, keveset mozgó emberek ezek helyett a hazai almát, körtét, a mélyhűtéssel tárolt bogyósokat (málna, szamóca) válasszák.

De nem kell olyan messzire mennünk melegítő ételekért! A hagyományos tyúkleves, a közönséges (rendkívül ízletes és egészséges) fokhagymaleves, a csípős gulyásleves csodálatosan átmelegít.

5.

gyömbér
A gyömbér

Fűszerekkel melegítsük át a szervezetünket!

Igazán nagy a választék belőlük. Mindenki azt fogyaszthatja, amit kedvel. Melegítő hatású a cseresznyepaprika, a chili (és a többi méregerős paprikafajta), ezeket szinte kívánja a magyar konyha számtalan ételreceptje.

Nagyon kedvelt – és az élelmiszerboltokban állandóan kapható – a gyömbér. Készítik, isszák teaként, üdítő italként, forrón és citrommal, mézzel. Húsok, levesek készülnek vele. Esküsznek rá, hogy a megfázás, torokkaparás ellenszere.

Akinek érzékenyebb a gyomra, kortyolgathat majoránna teát. Két evőkanálnyit szűrőbe téve leforráz, lefedve 10 percig állni hagyja: mézzel, citrommal kíméletesen és gyorsan gyógyítja, enyhíti a megfázás tüneteit. Majd később felsoroljuk a többi csodaszert is. Egyelőre ennyi is elég – hogy egészségesek maradjunk mindenféle orvosi segítség nélkül.

6.

Ne fűtsük túl a lakásunkat!

Persze, a fiatalabbaknak könnyű: ki-be járkálnak. Nekik elég a 20 fok is. Vélik az öregek, fázékonyak, akik sokat üldögélnek a radiátor, a kályha, különböző hősugárzók mellett. Ők általában 24 fokra felcsavarják a fűtőtesteket, mégis fáznak.

Jó lenne, ha gyakrabban szellőztetnének (miközben lekapcsolják a fűtést) és nem résnyire nyitott ablakkal, hanem rövid ideig kitárt ablakokkal, erkélyajtókkal cserélnék – télen is a levegőt. Ezzel a módszerrel kevesebb volna az energia veszteség, nem hűlnének ki a falak, s talán, legalább éjszakára, 22-23 fokkal is megelégednének. Kevesebbet köhögnének, főleg, ha még a párologtatót is felszerelnék, elhelyeznék a hálószobában. (Ez lehet kicsi szoba-szökőkút is.)

A bukóablakokkal télen nem jó szellőztetni, könnyen megfázhat alattuk az ott tartózkodó.

7.

Takarózzunk könnyű, meleg takarókkal!

Ezekből igazán bőséges a választék. Vannak egészen olcsó, de könnyű, puha paplanok.

A hagyományos pehelypaplanok is korszerűbbek – habár drágábbak. A kockásan steppelt, minden sarkában egyenletes mennyiségű, nem csomósodó finom libatoll-pehely tökéletes, természetes melegítő. A színes plédekbe nappal is jó beburkolózni. És ha valami nátha “kerülget”, lepedőnyi villanypárnák melegíthetnek alulról is, hogy minden csontunk, ízületünk átmelegedjen.

Aki még ragaszkodik a nagymamától kapott régi dunnákhoz, ne felejtse el, hogy könnyen megtelepszik bennük a poratka. Száraz, fagyos időben egyszerűen „ki kell fagyasztani” a teraszon, erkélyen – vagy elvihetjük időnként a tisztítóba is. (Minden nagyobb városban található.)

8.

Különböző melegítők

Vannak már – a fázékonyaknak – melegítő egerek a számítógéphez, lábmelegítők szintén a géphez csatlakoztathatók, Japánban divat már a melegített WC-ülőke.

De idehaza is van gépkocsi sofőrülésére szerelhető hátmelegítő, ülésmelegítő.

9.

Zárjuk ki a komoly okokat!

A hideg végtagok hátterében állhat alacsony vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködése, akut, illetve idült vashiány. Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (béta-blokkolók) szintén okozhatnak fázékonyságot.

10.

Őrizzük meg a jókedvünket!

Ne sajnálkozzunk, hogy rövidebbek a nappalok… Már nem tart sokáig a hosszú éjszakák időszaka. Alig egy hónap – és ismét hosszabbodni kezdenek a nappalok. Addig pedig itt vannak a legszebb téli ünnepeink. Lelkiállapotunk sokkal nagyobb szerepet játszik testünk működésében, mint gondolnánk. Keressük vidám emberek társaságát, ne húzódjunk be magányunkba! Ne az önsajnálat, hanem a másokkal – barátainkkal, közelebbi szomszédjainkkal, hozzátartozóinkkal kialakítható jó kapcsolat legyen a célunk. A szeretet, a törődés, a gyengédség – melegít!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: