Törpe tűlevelűek, tobozosok

Minden eddiginél gazdagabb az idén a nagyon változatos alakú és egészen különleges színű tűlevelűek őszi kínálata. A katalógusok, a szaküzletek latinul és szlovákul feltüntetett megnevezésükön vonultatják fel ezeket az előkertekbe, teraszokra, erkélyekre, vagy sírok kőedényeibe, fejfák mellé ültethető, szoliternek alkalmas csodálatos fenyőféléket. Bizonytalanul keressük magyar nevüket. Akinek van internete, könnyen azonosíthatja mindegyiket, csupán a latin nevet kell pontosan beírnia a keresőbe.

Nagyon formagazdag a boróka. Tömött, 30-40 cm-es párnát képezhet a törpe kúszóboróka (Juperus procumbens „Nana” (1.) A törpefenyő sík vidékeken magasabbra nő, mint hegyvidéken. Idős korban naggyá, terjedelmessé válhat. Ültetésekor ezt figyelembe kell venni. Neve (Pinus mugo) mellett a további fajtajegyek is fontosak, például a „Gnom” 1,5 méteresre nő, a „Mops” pedig 0,5-1 m nagyra. Különösen szép a hosszú, kékeszöld tűjű törpe simafenyő (P. strobus „Nana”), ez 1 m magasra nő, széltében és hosszában (2.)

Gömb alakú és sárga színű a törpe tuja (Thuja occidentalis „Sunkist”), lágytűjű, sötétzöld, télen bronzszínűre változó, sziklakertbe, kőedénybe, sírokra ültethető. Alig félméteresre növő törpe gömbtuja, a „Teddy” (3.) Sárgászöld, rendkívül tömött, szabályos gömb a félméteresre növő dán törpetuja, a „Danica” (4.)

A jegenyefenyők közül a koreai jegenyefenyő (Abies koreana) rendkívül mutatós különleges, kék tobozaival (5.) Több, mint 2 méteresre nő. Különösen értékes a fénylő, kékeszöld levelű, sűrű, szabályos növekedésű „Blauer Pfiff”.  A törpe balzsamfenyő ( Abies balsamea „Nana”) hasonlít a 70 cm magas, világoszöld, középső ág nélküli, szabályos gömbbé növő törpe fészekfenyőhöz (Picea abies „Nidiforis”).

A hamisciprusok között nagyon mutatós törpe változatok találhatók, amelyek 1-2 m magasra nőnek. Például az ezüstszürke, bókoló oregoni hamisciprus, (Ch. Lawsoniana „Ellwoodii”). Ahol kevés hely áll rendelkezésre, ott oszlopos formájú fák ültethetők. A választék nagy, akár a hamisciprusok, akár az oszlopos borókák közül kerül a kertbe, zöldsövénynek valamelyik. A valódi ciprusokat (Cupressus) csak enyhe, szőlőtermő klímájú vidékeken érdemes ültetni.

Önnek ajánlott

1 Comment

  1. A Herbárium szempontjából az egyik legjelentősebb tűlevelű a pinus pinaster (tengeri fenyő ),aminek a kérgéből állítják elő a pinkagenol nevű anyagot,melynek igen széles spektrumú a gyógyhatása.

Leave a Reply

%d bloggers like this: