„Borbálaág” Még kivirágozhatnak a gyümölcsfák ágai

December 4.-től (Borbála-nap) a virágzó cserjék, gyümölcsfák ágai levághatók és a lakásban kivirágoztathatók. Eddig a napig ugyanis már általában annyi hideghatásban részesültek, hogy az egyenletes melegben szépen kinyílnak.

Európa csaknem minden országában, ahol bányászat folyik, évszázadok óta megünneplik december 4-ét, a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a napját. Szent Borbála emléknapjához évszázadokon át sok hiedelem fűződött. Ha a Borbála napján vízbe helyezett cseresznyefaág, a “borbálaág” karácsonyra kivirágzott, az eladó lánynak közeli házasságra volt kilátása. Hasznosnak bizonyult az is, ha a lányok András napján az eresz alá dugott almát december 4-én a másik oldalára fordították, majd karácsonykor magukkal vitték az éjféli misére. Ugyanis aki a mise után először szólította meg őket, annak a családjából várhatták a vőlegényt.

Karácsonyra kinyíló „borbálaág” lehet:

Még kivirágozhatnak a gyümölcsfák ágaiGyümölcsfákról: alma, körte, szilva, meggy, cseresznye ága.

Díszcserjékről: som, madárbirs, orgona, japán cseresznye, aranyvessző, mandula ága.

Virágos hajtatásra alkalmatlan: a barack és a gesztenye gallyai.

Még kivirágozhatnak a gyümölcsfák ágaiHa már úgyis a kertben, a fák közt járunk, a karácsonyra szánt ágacskák lemetszését kössük össze a téli, ritkító metszés elvégzésével. Ha túl hideg van, vagy esik az eső, akkor legalább vegyük szemügyre, hol, milyen munka vár ránk a következő, fagymentes napokban.

Az árnyékoló koronarészek eltávolítása, az oldalágak növekedésének korlátozása, a bokorfa ágainak kiegyenlítése.

A levágott gallyakat először zuhanyozzuk le langyos vízzel, majd 12 óra időre állítsuk 35 C fok hőmérsékletű vízbe. Utána friss, szoba-hőmérsékletű vízbe tesszük. Ha mikrotén zacskót húzunk rájuk, a gyümölcsfák ágai számára a kellő páratartalmat is biztosítjuk. Ha a vízbe tett faszenet teszünk, megakadályozza a rothadást.

Borbála dologtiltó nap is volt. A hiedelmek ilyenkor tiltották a varrást, fonást, söprést. Ám ha női látogató tévedt a házba – ami az egész téli ünnepkörben szerencsétlenséget jelentett – azt feltétlenül seprűvel verték ki. Idegen férfit sem láttak szívesen, mert az is elviszi a ház szerencséjét, akárcsak az ajándékozás és a kölcsönkérés. Fonás és varrás helyett Borbálakor tollat fosztottak, bort fejtettek vagy búzát csíráztattak, hogy annak zöldjéből majd a következő év termésére jósoljanak.

Kapcsolódó

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: