Az élő „karácsonyfa”

Az élő „karácsonyfa”

Nem olyan magas, mint a műfa, nincs is előre feldíszítve, sok vele a gond, mégis, él, illatozik. Ismét hódít az élő „karácsonyfa” ma már sokan választják az „igazit”. Ha nem a kertből viszik a házba, akkor a piacról, a szaküzletből, cserépben. Ne hagyjuk az utolsó napokra! Ugyanis, ha később ki akarjuk ültetni a kertbe, akkor törekedjünk arra, hogy életfunkcióit megőrizhesse. Ez pedig most azzal kezdődik, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a benti meleghez.

Először a garázsba, a fűtetlen előszobába, de mindenképpen világos helyre vigyük. (legalább 2 – 3 héttel karácsony előtt). És öntözzük folyamatosan. Sok vizet igényel. A szobában olyan helyre állítsuk majd, ami távol esik a fűtőtesttől, a kandallótól vagy a kályhától. Ünnepeket követően semmiképpen se hagyjuk bent egy hétnél tovább, mert elkezdene hajtani. És a kertbe kitéve, megfagynának érzékeny, friss hajtáscsúcsai. Az élő „karácsonyfa” visszaszoktatása hasonló fokozatossággal történjen, mint a meleghez szoktatás.

Miről ismerhető fel az életerős példány?

Egy körülbelül 1 m magas fácska gyökérlabdájának átmérője legalább 35-40 cm. A nejlonzsákos biztosan nem kertészetből való. Ha a konténeres példány könnyen kiemelhető, azt csupán gyökerestől kiásták. Ilyet ne vegyen! A papírzsákba pakolt gyökérlabdájú fácskával is gond lehet: akármilyen egyenletes növésű, frissnek látszó, valószínű, hogy a gyökereiből a legfontosabb részt – levágták! Ugyancsak ezt művelik az utóbbi években a mutatós cserépbe ültetett élő fákkal is. Tehát ha kell – vetessék ki a cserépből, s nézzék meg, ép-e a gyökérzete. Ha meg van csonkítva – nem lehet kiültetni!

Mely fajták alkalmasak dézsás karácsonyfáknak?

A lassan növő cukorsüvegfenyő – Picea glauca ‘Conica’– és normann fenyő – Abies nordmanniana -, a törpe gömb ezüstfenyő – Picea pungens ‘Glauca globosa’ -, valamint a törpe koreai fenyő  –Abies koreana ‘Molli’ jó választás lehet.

Az élő „karácsonyfa”

Önnek ajánlott

Leave a Reply