Egészségünk füveskertje: Fenyőfürdők

Fenyőfürdők

Gondoltunk már arra, miért szeretjük a fenyőfák illatát? Erdei sétáinkat idézi, amikor a fűszeres gyantaillatot teli tüdővel lélegezhettük be, s utána olyan könnyűvé, vidámmá váltunk. Egészen felfrissültünk. A karácsony már rendszerint ködös idővel köszönt ránk. Túl sok időt töltünk a túlfűtött, zárt helyiségekben. Legalább a fenyőillat frissítsen. És – ha fájnak az ízületeink, reuma, köszvény kínoz, vagy egyszerűen csak rosszul alszunk, készítsünk fenyőfürdőt magunknak, családtagjainknak.

Fenyőfürdők
A gyógyszertárakban vásárolhat fenyőolajat

Az összes fenyőfajta (vörös-, boróka-, jegenye-, lucfenyő) rügyeiből, gallyacskáiból, tűleveleiből, vagy tobozaiból készíthetők fenyőfürdők. Olyan edényben kell leforráznunk, párolnunk vagy áztatnunk, amelyet nem sajnálunk, ha a fenyő befogja. A fenyőpárlatból, vagy főzetből (annak töménysége szerint) 1 – 2 deciliternyit adjunk a 38 C fokos fürdővízhez. Nagyobb töménységben részfürdőket készíthetünk reumás, fájó testrészeink (karunk, lábfejünk, kézfejünk) meleg fürösztéséhez.

FenyőfürdőkAz idegek megnyugtatására, idegbántalmak enyhítésére is alkalmazhatók ezek a fenyőfürdők, hetenként 2 – 3-szor, 38 C foknál nem melegebb fürdővizet készítve. Belégzésre, inhalálásra ugyancsak alkalmasak ezek a párlatok. Akár torokgyulladás, akár köhögés vagy fülfájás enyhítésére kipróbálhatjuk. Az utóbbinál tölcsért tartunk széles felületével a gőz fölé, s keskenyedő nyakát a fülünkhöz szorítjuk.

Aki nem akar a fenyőgallyak összevagdalásával, a szúrós tűlevelekkel vesződni, az a gyógyszertárakban vásárolhat fenyőolajat. Ebből egy-két kiskanálnyi a fürdővízbe, vagy a párologtató edénybe: ugyanazt a hatást fejti ki. A fenyőgyanta (vazelinhez, krémekhez keverve) ugyancsak enyhíti az ideg-, ízületi-, reumás fájdalmakat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: