Mi várható az nyugdíjrendszertől – sajtótájékoztató

Téma: Milyen nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok a “szülői pótlék” bevezetésével?

Hány nyugdíjasra vonatkozhat a szülői pótlék, milyen nyugdíjemelésre számíthatnak az egy, két, három és négy gyermeket felnevelt nyugdíjasok? Mibe fog kerülni az adófizetőnek a szülői pótlék, és mennyi pénzügyi forrással rendelkezik a Munkaügyi és Szociális Minisztérium a 2023. január 1-jétől történő kifizetésére? Mennyivel nő az államháztartás fenntarthatósága az I. pillér reformja után, beleértve a szülői pótlékot is?

Egy nyugdíjas, akinek egy dolgozó gyermeke van, és bruttó 800 eurós fizetése van, a számítások szerint 20 euróval javíthatja havi jövedelmét. Két gyermek esetén ez például havi 40 eurós növekedést jelent. Krajniak egy modellpéldán keresztül szemléltette, hogy három dolgozó gyermek és 1200 eurós átlagbér mellett egy ilyen szülő több mint 1000 euróval javíthatja éves jövedelmét. A munkaügyi minisztérium 758 millió eurós forrást készített elő a szülői pótlék kifizetésére 2023-ban, amikor is azt alkalmazni szeretnék. A szülői pótlék maximális költsége 550 millió euró, így a minisztériumnak 208 millió eurós tartaléka is lesz. A miniszter kedden (január 11-én) sajtótájékoztatón tervezi ismertetni, hogy pontosan honnan jön össze majd a 758 millió euró. Ugyanakkor kiemelte, hogy ezek a társadalombiztosítási intézmény (SP) jó gazdálkodásából származó megtakarítások is.

“Számomra a szülői pótlék a legfontosabb dolog, ami a kormány programnyilatkozatában (PVV) szerepel, az én, mint politikus és a minisztériumunk szempontjából. Mert ez nem egy egyszeri dolog, vagy valami, ami egy ideig segít, hanem egy társadalmi igazságtalanságot szüntet meg” – mondta a miniszter.

szülői pótlék
Milan Krajniak

A miniszter több példán keresztül magyarázta el, hogy a szülői pótlék pontosan hogyan befolyásolja majd a gyermeket felnevelt nyugdíjasok nyugdíjának összegét. Emlékeztetett arra, hogy a szülői pótlék a gyermek keresetéhez kapcsolódik, akinek Szlovákiában adót és illetéket kell fizetnie. A gyerek joga, hogy éljen azzal a lehetőséggel, hogy ilyen módon hozzájáruljon szülei nyugdíjához; dönthet úgy is, hogy nem járul hozzá. A nyugdíjbiztosítása egyik esetben sem emelkedik. A konkrét javaslat előírja, hogy a gyermek befizetésének öt százalékát kell egyenlően az anya és az apa részére kell újraosztani.

Ha a szülői bónusz javasolt formája bevezethető, Krajniak statisztikái szerint 136 000 egy gyermekes nyugdíjas, 426 000 kétgyermekes nyugdíjas, 181 000 három gyermeket felnevelő nyugdíjas, 46 000 négy gyermeket felnevelt nyugdíjas és 27 000 öt vagy több gyermeket felnevelt nyugdíjas számíthat magasabb nyugdíjra. Ez a jelenlegi helyzet a jelenlegi nyugdíjasok dolgozó gyermekeinek száma szerint. A legtöbb jelenlegi nyugdíjasnak két dolgozó gyermeke van.

“Számukra 2023 januárjától ez azt kell, hogy jelentse, hogy például ha mindkét gyermek fejenként 800 eurót keres, ebben az esetben havi plusz 40 euró a nyugdíj, az éves szülői pótlék pedig 480 euró” – mutatott rá Krajniak. Ha mindkét gyermek 1200 eurót keres, akkor havonta 60 euróval járulhatnak hozzá szüleikhez, és évente 720 euróval.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: