Meghosszabbították az oltási bónusz határidejét

oltási bónusz

A pénzügyminisztérium másodszor is meghosszabbította az oltás határidejét ahhoz, hogy az arra jogosultak megkaphassák a 200, illetve 300 eurós oltási jutalmat.  A 65 év felettiek, akik január 15-ig nem kaptak időpontot, s ezért nem tudták felvenni a harmadik adag oltást, január végéig bejelentkezés nélkül igényelhetik a vakcinát.

A többi időpont ezúttal nem változott. Matovič azzal indokolta a döntést, hogy több ezer nyugdíjas ugyan regisztrált oltásra, de egyelőre nem kaptak meghívót. Január végéig 30 ezer nyugdíjas kapja meg az oltást, további 7 ezer pedig még nem került sorra meghívók kiosztásánál. A pénzügy nem szeretné, hogy emiatt elessenek az oltásért járó támogatástól, ezért még egyszer utoljára lehetőséget adnak az érdeklődőknek.

A pénzügyminiszter szerint sikeres kezdeményezésről van szó – a 65 év felettiek az anyagi motiváció miatt a vártnál magasabb arányban jelentkeztek az oltásért. „A 300 euró egyszerűen bevált” – mondta.

Szerinte az oltási bónusz siker, ugyanis sokkal több 65 év feletti nyugdíjas döntött úgy, hogy beoltatja magát, mint ahogy azt a felmérések mutatták. Matovič szerint a felmérésben 426 ezer szerepelt, a valóságban azonban a számuk legalább 205 ezerrel több.

Ez az intézkedés különösen hasznos azoknak az időseknek, akik regisztráció nélküli oltást fontolgatnak. Továbbra is előfordul, hogy a szociális intézmények, valamint számos önkormányzat él azzal a lehetőséggel, hogy a lakosok (különösen a mozgásképtelenek) oltását mobil oltócsoportok segítségével, tehát regisztráció nélkül biztosítják. Emiatt az idősek viszonylag nagy csoportja 2022 januárjának második feléig nem kapja meg a szükséges védőoltásokat, ami a pénzügyi ellentételezésre való jogosultság elvesztését eredményezheti. A legfrissebb adatok szerint ez több mint 16 ezer embert jelent.

Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy segítséget kapjon:

  • 2022. január 31-ig be kell oltani az első, második vagy harmadik adaggal (kétadagos vakcinák esetén), amelyre jelenleg jogosult, függetlenül a regisztrációtól (javasoljuk azonban, hogy regisztráljon a vakcinára a korona.gov.sk oldalon).
  • legkésőbb 2022. január 15-ig be kell oltani az egyszeri adag Janssen vakcinával, és legkésőbb 2022. március 15-ig be kell oltani az emlékeztető adaggal (nincs regisztrációs kötelezettség).

 

Fizetnek az oltásért a 60 évnél idősebbeknek

Önnek ajánlott

Leave a Reply