Télen virágzik a ciklámen

ciklámen

Szürke, borús téli napokon öröm a szemnek, ha egy színes, pompás virágban gyönyörködhet. A ciklámen (Cyclamen persicum) könnyen ápolható – föltéve, ha megfelelő helyet találunk a számára. Ez a finom, üde növény akkor nyílik ki teljes pompájában, ha a világos ablak közelében helyezzük el. Feltétele, hogy ne legyen túl meleg a helyiségben, és hogy alulról öntözzük a cserepét. Bizony, ez nem panellakásba való szobanövény. Ha 15 C foknál magasabb a hőmérséklet, alig fejlődnek virágai, levelei pedig elsárgulnak. Ugyancsak megsínyli a száraz szobalevegőt is, mivel magas páratartalomra van szüksége. Viszont a túl hideg helyet sem viseli el, az is árt neki.

Csak egyszer kell megtanulni a helyes „bánásmódot”, a többi már megy magától.

Hőigénye

Fűtőtest közelébe ne helyezzük, mert a meleg, száraz levegőt a ciklámen nagyon rosszul viseli. Szeptember végétől május végéig a megfelelő hőmérséklet számára a 15-20 °C. Ennél melegebb helyen hamar elpusztul.

Vízigénye

A vízben lévő sók nem tesznek jót a ciklámennek, ezért, ha lehet öntözzük esővízzel. Ha ezt nem lehetséges, forraljuk fel a csapvizet, és miután kihűlt, azt adjuk a növényeknek. Nem szabad felülről locsolni, mert a gumója könnyen elrothad. A növekedési és virágzási időszakban sok vizet igényel. Néhány naponta töltsön vizet az alátétbe, majd egy óra után öntse ki a felesleget. Ha száraz a levegő, rakjon a cserép alátétjébe kavicsokat, és azokat rendszeresen vízzel spriccelje meg.

Tápanyagigénye

Tápoldatozása akkor szükséges, mikor virágzik. Ebben az időszakban hetente egyszer adjon neki virágzó szobanövényeknek való tápoldatot.

Földigénye

Átültetésnél használjunk jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: