2022 legcsípősebb paprikái

2022 legcsípősebb paprikái

A világ legcsípősebb paprikáinak listája folyamatosan változik, fejlődik. Mivel minden évben új paprikafajtákat nemesítenek ki vagy fedeznek fel, ezért érdemes évente nyomon követni az aktuális listákat. A GROW HOT PEPPERS portál már aktualizálta a világ legerősebb paprikáinak listáját.

A paprikafajták csípősségét a Scoville-skálán mérik.  Azért ez, mert a kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni; a csípősséget a Scoville-skálán a hígítás mértéke adja meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák (például a Kápia) Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul sem csípős. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville Heat Unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámjaiban is a Scoville-skálát.

  1. Carolina Reaper, 2.2 millió SHU
  2. Chocolate Bhutlah, ~2 millió SHU
  3. Trinidad Moruga Scorpion, 1.2 millió és 2 millió SHU között
  4. 7 Pot Douglah, 1,853,986 SHU
  5. Dorset Naga, 1.5 millió SHU
  6. 7 Pot Primo, 1,473,480 SHU
  7. Trinidad Scorpion Butch T, 1,463,700 SHU
  8. Komodo Dragon, 1,400,000 SHU
  9. Naga Viper, 1,382,118 SHU
  10. 7 Pot Brain Strain, 1,350,000 SHU

1. Carolina Reaper 2.200.000 SHU

Carolina-Reaper-PepperA 2020-as világbajnok is a Carolina Reaper volt, így önmagát sikerült legyőznie…  Carolina Reaper ismét  hivatalosan is  a világ legcsípősebb paprikája.

Ez a fajta eredetileg 2013-ban volt először a világ legcsípősebb paprikája, majd 2018-ban ismét tesztelték, és még magasabb SHU-értéket mértek neki. (Pontosan 71 000 SHU egységgel magasabbat az előző mérésnél.) Jelenleg a nemesítésnek köszönhetően átlagosan 1 641 000 SHU-t ér el, de az eddigi legmagasabb csúcsérték 2,2 millió SHU! Már egyszeri ránézésre is kiválóan felismerhető a Carolina Reaper. Egyedülálló az a hegyes farok, amivel rendelkezik, ez különbözteti meg a többi paprikától. Ezt az őrületes csípősséget a Ghost Pepper és a Red Habanero keresztezésével nemesítették ki. Furcsa módon ennek a paprikának nemcsak csípőssége van, hanem kiváló gyümölcsös aromája is. Talán érezhető egy pillanatig, mielőtt leégne a kóstoló minden érzékszerve.

Nem túl szép látvány, amikor valaki Carolina Reapert eszik…

Akinek nem elég belőle, itt van még 10 vidám videó a The Carolina Reaper Challenge-ről


2. Chocolate Bhutlah ~2 millió SHU

2022 legcsípősebb paprikáiSzármazása: Ezt a paprikát a wisconsini Chad Soleski készítette. A portál szerint ez a fajta a Douglah 7 Pod és a Bhut Jolokia (Ghost Pepper) keresztezése. (Ezért a „Bhutlah” név a „bhut” és a „douglah” szavak összekapcsolásából származik). Chad kezdetben vörös Bhutlah paprikát termesztett, majd magokat adott barátjának, Steve McLaurinnak, aki egy kis nemesítés után felfedezte a csokoládé színű termést. Ennek a csokoládé paprikának különböző fajtái vannak. Van Chad’s Chocolate Bhutlah CS és Steve’s Chocolate Bhutlah SM. Ahogy valószínűleg kitalálták, a „CS” és az „SM” az egyes személyek monogramja.


3. Trinidad Moruga Scorpion 2 09 231 SHU

Moruga-Scorpion-Pepper

Sok csípős chilit neveztek el arról a területről, ahonnan származik. Trinidad állam Moruga kerületében őshonos ez a paprika. 2012-ben még tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet, de későbbi kísérletezgetéseknek köszönhetően megelőzte a Carolina Reaper, melynek SHU értéke jóval meghaladta azt. A Moruga Scorpion nagyjából ugyanolyan csípős, mint a Carolina Reaper.

Természetesen a Moruga Scorpion kóstolásról is van videó…


4. 7 Pot Douglah 1 853 936 SHU

2022 legcsípősebb paprikái

Kevés chili van, ami erősebb a 7 Pot Douglah-től. Ez egy rendkívül csípős és ritka paprika. Ez is Trinidadból származik, nevét arról kapta, hogy egy kis darab paprika képes 7 edénynyi étel csípősségét biztosítani.

Külsője egyenetlen, színe különösen sötét csokoládébarna. A színétől eltekintve az alakja hasonlít a Habanerora. A 7 Pot Douglah chili paprika csípőssége a Scoville skálán 923 889 – 1 853 986 SHU. Már a chili külsőjéről származó olajok kellemetlen égető érzést okozhatnak a bőrön, ezért ha meg szeretnéd tapogatni, viselj védőkesztyűt.

Nem csíp azonnal, lassan épül fel az érzés a szájban, de ezért cserébe hosszan tartó élvezetet biztosít. Közben csuklást, izzadást, zsibbadást lehet tapasztalni. Kiváló ízű, gyümölcsös, akárcsak a legcsípősebb chili paprikák legtöbbje. Olyan aroma jegyekkel rendelkezik, ami a gyümölcsös íz mellet hasonlít a diófélékre is. A 7 Pod Douglah más néven is ismert: Chocolate 7 Pod vagy a 7 Pot Brown.


5. Dorset Naga 1.5 millió SHU

Ez a csilipaprika bengáli „kígyó chili” (serpent chili). A Ghost Pepper „nővére”. Észak-Indiában és Bangladesben őshonos, ahol gyakran zölden, éretlen és nyers formában fogyasztják. A Dorset Naga a Naga Morich paprika különleges fajtája, amelyet szelektíven tenyésztettek a magasabb kapszaicintartalom elérése érdekében. A zavarba ejtő csípősség mellett gyümölcsös íze van, egyesek szerint az ananász és a narancs ízjegyeit viseli.

Ez egy alfaj, amelyről úgy beszélnek, mint egy külön paprikafajtáról, és megvannak az agyarai, amelyek ezt alátámasztják. Mivel a Naga Morich és a Dorset Naga is a szellempaprika unokatestvérei, mindketten a világ legcsípősebb paprikái közé tartoznak.

Miben különbözik a Dorset Naga a Naga Morichtól? A különbségek aprók. Valóban, ha kettőt egymás mellé teszünk, nehéz lenne megkülönböztetni őket egymástól. A Dorset Naga héja valamivel simább, a chili falai pedig valamivel vastagabbak és lédúsabbak.

Ezen túlmenően az ízek, a forma és a méret közel azonosak. Ez egy édes paprika (mint a szellempaprika), virágos gyümölcsösséggel. Úgy néz ki, mint egy szellempaprika, kissé rosszabb színnel – 5-8 cm hosszú és zöldről pirosra érik.

 


6. 7 Pot Primo 1,469,000 SHU

7-Pot-Primo-Header

A 7 Pot Primo egy keresztezett fajtájú chili, mely a Naga Morich és a Trinidad 7 Pot chilik keresztezéséből jött létre. Készítette: Troy Primeaux (beceneve: Primo), egy Louisiana-i kertész. A keresztezést 2005 körül kezdte meg.

A 7 Pot Primo skorpiószerű farok résszel rendelkezik. A külseje a többi szuper erős chili paprikára jellemző, göndör és pattanásos a héjjal rendelkezik, Ez inkább a farok részre jellemző. Külsejére jellemző, mintha a 7 Pot chili enyhén deformált változata lenne. Általában élénk vörös színű, bár vannak narancs és sárga fajtái is. Ez egy “Szuper Erős” chili fajtának tekinthető, mivel rendkívül erős a többi “Szuper Erős” chilihez képest is. A Scolvil skálán 1,473,480 SHU értékkel rendelkezik. Ha egy átlagos Jalapeno chili paprikával hasonlítjuk össze, ami 5.000 SHU értékkel rendelkezik, láthatjuk, hogy 300-szor olyan erős. Miután túléltük a paprika intenzív erejét, észrevehető, hogy meglehetősen gyümölcsös ízű, virágos illattal. Nem véletlenül feltűnően hasonlít a legcsípősebb  The Carolina Reaperre…


7. Trinidad Scorpion “Butch T” 1,463,700 SHU

Trinidad-Scorpion-Butch-T

A Trinidad Scorpion Butch T egy csípős paprika, amit nem szabad könnyedén venni. Guinness Világrekord-tulajdonos (2011). Elismerést érdemlően 1.463.700 SHU-t ért el a csípősségi skálán, ami valljuk be nem kevés és ezzel a világ legkiválóbb paprikái közzé sorolható.

Mivel a Butch T megjelenése hasonlít a többi Scorpion paprikáéhoz. Egy két hüvelyk hosszúságúak és izzó ráncos megjelenése van a skorpiókhoz hasonlóan egy kis farokkal. Színei a zöldtől a sárga-narancssárga, vörösig terjed, érési fázisától függően.


8. Komodo Dragon 1,4 millió SHU

Komodo Dragon 2022 legcsípősebb paprikáiTűz forró az egyetlen módja annak, hogy leírjuk a Komodo Dragon chilit. A Carolina Reaperrel vetekedő fűszerességgel ez a szuper csípős chili kétségtelenül csak az extrém chilit kedvelők számára való. A szellempaprikához hasonlóan „alattomos ereje” van, lassan égető érzéssel, amely lehetővé teszi, hogy kellemes gyümölcsös ízt érezzen, mielőtt lerúgná a cipőt. Ellentétben a legtöbb szuper csípős chilivel, a Komodo Dragon chili paprika a szupermarket folyosóján van – legalábbis az Egyesült Királyságban, ahol a Tesco szupermarketekben az egész országban kapható. A Komodo Dragon hosszan tartó ütést ad: a csípősség lassan jön, és sokáig eltart, mint a szellempaprika (bár a szuper csípős szellempaprika közel sem éri el ennek a chilinek a minimális erejét).

Sok más szuper csípős chilihez hasonlóan az íze finom gyümölcsös. A lassú felépítés során egészen addig élvezheti a chili gyümölcsösségét, amíg a kalapács le nem esik. Aztán az íze egyszerűen lángoló… és sok belőle.

Alakja hasonló a szellempaprikához, valamint 7 pot és naga fajtájú chilikhez. Körülbelül 5 cm hosszúak és vékonyak. Héja hosszában véletlenszerűen csavarodik, elfordul, és egy enyhe pontban végződik. A Komodo Dragon paprika a tipikus chili színérési mintáját követi, zölddel kezdődik és éretten élénkpirossal végződik.


9. Naga Viper 1 382 000 SHU

Naga ViperA Naga Viper egy rendkívül ritka paprika, amelyet az Egyesült Királyságban termesztenek. Hibrid, sok különböző paprika keresztbeporzásával hozták létre. A Naga Viper nagyon rövid ideig tartotta a világ legcsípősebb chili paprikája címet és azóta 5 másik előzte le. Ez a chili az Egyesült Királyságban létrehozott  instabil 3 irányú genetikai hibrid a Naga Morich, a Bhut Jolokia és Trinidad Scorpion között. Rövid uralkodása miatt ez az egyik legritkább és legnehezebben beszerezhető fajta.


10. 7 Pot Brain Strain 1.35 millió SHU

A 7Pot Brain Strain Chili Paprikát a világ egyik legerősebb paprikái közt tartják számon. Bár tudományosan nem teljesen tudták bizonyítani, hogy mennyire erős, a nyelvünknek nyugodtan elhihetjük, hogy igen is az. Főtörzsét, a Morugát tekintve Karibi térségből ered. Igen fiatal chilipaprika, ugynais  egyes források szerint 2007-2008 ban, mások szerint 2010-ben datálták először. Nem mondható hibridnek, inkább szelektív tenyésztés révén fejlesztették ki.

A történet szerint David Capiello egy hobbytermesztő Észak – Karolinában, kapott egy szupercsípős paprikát egy trinidadi termesztőtől, amit besoroltak a Trinidadi Moruga Scorpion Chilinek. Majd olyan csomós szemcsés termésű magokat válogatott ki, mint az emberi agy, innen is kapta a nevét. A 7Pot pedig az erősségéről árulkodik, miszerint 7 tányérnyi csípős ételt tesz ki egy paprika.


11. Ghost Pepper ( Bhut Jolokia) 1 041 427 SHU

Ghost-Pepper-Header

A Bhut Jolokia, ismertebb nevén Ghost Pepper évszázadok óta ismert és feltételezések szerint Assamból, Indiából származik. A „Bhut” szó jelentése szellem (angolul: ghost), és valószínűleg amiatt az érzés miatt kapta ezt a nevet, amit az érez, aki megkóstolja.

Az érett paprika 6-8 cm hosszú és 2-3 cm széles. Színei piros, sárga vagy sötét csokoládé színű. A Bhut Jolokia egyedülálló a chili paprikák között a jellegzetes hosszúkás formája és vékony húsa miatt. Két fajtája van, a sima és a durva göcsörtös külsejű. A durva külsejűt termő növények magasabbra nőnek és törékenyebb ágakkal rendelkeznek a sima külsejűt termő társaikénál.

Népszerű fűszerként, mind friss, mind szárított formában. Hatóanyagát előszeretettel használják a hadiiparban chili gránát formájában, az ellenséges erők ellen. A Bhut Jolokia-ból készült gránátot 2015 augusztusában sikeresen használta az indiai hadsereg egy barlangban rejtőzködő terroristák előcsalogatásához. Az első íz amit érzel az intenzív édes chili íz, a hő csak ezután jön, fokozódik. A csípős érzés másodpercek múlva érződik és akkor jön az izzadás a könnyes szem a csuklás és a légszomj. Az érzés 10-15 perc alatt fokozódik és 30-40 perc elteltével meg is szűnik. Ha megfogod, használj védőkesztyűt.

Nos, ilyen amikor egy gyerek megkóstolja ezt a paprikát…


12. 7 Pot Barrackpore ~ 1 000 000 SHU

7-Pot-Barrackpore

A 7 pot Barrackpore az egyik legcsípősebb a 7 pot paprikák közül.

Trinidad szigetén fedezték fel Chaguanas városában az egyik ház kertjében. Nagyon erős.

Ez a kiváló paprika meleg szószokhoz és porokhoz hasznáható, mivel magas a hozama, jó ízű és könyörtelen ereje van.


13. 7 Pot Red (Giant) ~ 1 000 000 SHU

7-Pot-RedA 7 Pot paprikákat arról nevezték el, hogy elég belőlük egy darab akár hét fazéknyi pörköltre is, és ez így is van! (Hasonló fajták közé tartozik a Jonah és a Sárga)


14. Red Savina Habanero 500 000 SHU

Red-Savina-Habanero

Félkésői, nagy hozamú fajta. Habanero típusú, csípős. Edényekben és fólia sátor alatti termesztésre alkalmas. A bogyója sima, fényes piros. Hossza 4-6 cm, szélessége 3-4 cm. Csípőssége valamivel magasabb mint a többi Habanero típusé. SHU – 500 000.

A Red Savina ritkán szerepel a Top 10-ben, ám nagyszerű ízével és nem túl extrém csípősségével megérdemli, hogy itt legyen.


Figyelmet érdemelnek az új fajták is

Beszélnek néhány új hibrid paprikáról, amelyek ígéretesek lehetnek. E két csípős paprika az SHU-érték érvényességének megerősítése után felkerül majd a listára.

Dragon’s Breath 2 483 584 SHU

Nemrégiben számoltak be arról, hogy a  Dragon’s Breath paprika még a Carolina Reaper-nél is csípősebb. A Dragon’s Breath csípőssége az előzetes tesztelések alapján elérheti 2 483 584 SHU-t, vagyis letaszíthatja a Carolina Reaper-t a trónról.

10 legcsípősebb
Dragon’s Breath

Lehet, hogy csak reklámból, de egy hírportál azt állította a Dragon’s Breath-ről, hogy akár meg is ölheti az embert…, de hát gyakorlatilag egy ceruza is megölheti …

Pepper X

pepper-x-706x400
Pepper X

Az X paprika szintén egy új paprikafajta, amiről azt állítják, hogy aktuálisan a legcsípősebb,  kétszer olyan csípős, mint a Carolina Reaper. A Pepper X-ről még nagyon kevés információ áll rendelkezésre, mivel az nemesítő hét lakat alatt tartja a híreket. Meg kell várni a hivatalos eredményeket, hogy megnézhessük, vajon a Pepper X valóban olyan csípős-e, hogy felveszik a Top 10 listába.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d