A virágzó csoda – Murvafürt

murvafürt

Csak elragadtatással, szuperlatívuszokban beszélnek erről a tüskés (kétszíkű, egylaki) kúszónövényről, amelynek magyar neve igencsak szerény, kopasz murvafürtnek hívják. Megérdemelne a murvafürt pompásabb elnevezést is. A Bougainvillea glabra, amely teraszunk, télikertünk ékessége lehet. Dél-Amerikából, a trópusi őserdőkből származik. A mediterrán országokban igen közkedvelt, ahol a fehér házfalakra felfuttatva áprilistól október végéig virágzik piros, kék, lila, sárga, fehér színben. Mégsem a virágai, hanem elszíneződő fellevelei a fő ékességei. Ezek is lehetnek lilák, pirosak, rózsaszínűek, narancssárgák, sárgák, vagy fehérek. Csak tűző napon nyílik, célszerű déli fekvésű fal előtt, vagy teraszon nevelni. Szélcsendes, védett helyen fejlődik a legszebben.

Murvafürt / piantesantori.it

Törzse fásodó, csavarodott, hengeres. Nálunk edényben, szélvédett, napfényes helyen, tartóvázra felfuttatva, vagy szabályos, sűrű bokorrá, esetleg fácskává formálva tartható. Metszeni rendszeresen kell. Oldalhajtásait tél végén, egész rövidre vissza lehet vágni. Alakjától függően lehet meghagyni, rövidíteni a hajtásokat. Ha fiatal csúcshajtásait visszacsípik, sűrűbben hajt újra.

Átteleltethető 8-10 C fokos, világos helyiségben. Ennél hűvösebb, sötétebb helyen elhullajtja a leveleit. A laza, tőzeges, tápanyagokban gazdag talajt kedveli. Fényigénye nagy, hőigénye közepes. Fagyérzékeny. Fejdugványozással szaporítható, de nehezen gyökerezik.

Metszés

Évente érdemes átültetni, és ilyenkor visszametszeni. A nagyobb példányok támasztást igényelnek.  A bugenvillea metszéssel alakítható és bővebb virágzásra is ösztönözhető. A virágzás után vágjuk le az elvirágzott virágokat, tavasszal pedig a teleltetés után csípjünk vissza a hajtások végéből.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a pajzstetvek, takácsatkák és a bíbortetvek támadhatják meg.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségessé válik a növény átültetése, azt tavasszal, a metszést követően érdemes elvégezni. Az ültetéshez megfelelő az általános virágföld is, a lényeg, hogy földje lazább szerkeztű, jó vízáteresztő legyen. A teleltetés előtt, utolsó lépésként, érdemes erősen visszametszeni. Télen, nem igényel túl sok törődést, elég csak minimálisan öntözni, ne sajnáljuk, nem baj, ha szinte száraz a földje.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: