Oszlopos egres (köszméte)

köszméte

Az egres, vagy köszméte (Ribes uva-crispa) a ribiszkefélék családjába tartozó, kb. 50-150 magasságot elérő lombhullató cserje. Konténerben kínálják eladásra a különféle gyümölcsfa iskolák az ültetések idején, ennek a kiváló minőségű, önbeporzó, oszlopos egresnek a fejlett példányait, amely kis kertekbe való. Bőségesen hozza zamatos, nagy szemű termését mind a zöldessárga Mucurines, mind a sötétpiros Remarka.

Házi kertbe érdemes magas törzsű köszméte fácskát ültetni, mely dísznövénynek sem utolsó. A köszméte fácska egyszerűbben nevelhető, metszhető és szüretelhető, mint a bokros növekedésű változat. Ezek a kis fácskák támasztékot igényelnek, például egy erősebb karót.

Hova ültessük

köszméte
Van színesebb változatban is (pixabay)

Köszmétét konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk, ültetni ősszel érdemes. Ha szabadgyökerű egrest vásároltunk ültessük el minél hamarabb, ne hagyjuk kiszáradni, ültetés előtt állítsuk vízbe.

Első lépésként válasszunk a növény igényeinek megfelelő ültetési helyet. Ha rossz minőségű a talaj, ültetés előtt javítsuk fel jó szerkezetű, tápanyagban gazdag földdel, kb. 40-50 cm mélyen lazítsuk meg a talajt, majd pedig ássunk kb. 40x40cm alapterületű 60cm mély gödröt.

A gödör aljába terítsünk el egy réteg istállótrágyát, erre kerüljön egy vékony réteg föld, hogy a növény gyökerei ne érintkezzenek vele közvetlenül. Állítsuk be az egrest, figyeljünk a helyes ültetési mélységre, ne ültessük se túl mélyre, se túl magasra.

Kezdjük meg a föld visszatöltését, közben tömörítsük és öntözzük be a talajt, ha végeztünk a talaj visszatöltésével és a tömörítéssel, alaposan öntözzük be a frissen elültetett köszméténket.

Az egres gondozása

köszméte
A köszméte (pixabay)

Az egres gondozása során gondoskodnunk kell a gyomok eltávolításáról, anélkül, hogy megsértenénk a növény törzsét. A sérült törzsön ugyanis farontó gombák telepedhetnek meg, melyek a növény pusztulását eredményezhetik.

A köszméte növényvédelme főként a lisztharmat elleni védekezésre terjed ki, emiatt többször is szükséges permetezni. Kártevők vagy egyéb betegségek ellen csak akkor kell védekeznünk, ha megtámadják a növényt.

Ahhoz, hogy az egres bőségesen teremjen elengedhetetlenül fontos a tavaszi metszés, melynek lépéseire egy külön bejegyzésben fogunk részletesen kitérni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply