Leg, leg, leg… szobanövényeink

kinai-rozsa szobanövényeink

Tenyérnyi természet. Talpalatnyi sincs a föld, s csak sugárnyi a zöld a falak között. Mégis ettől szelídül otthonná a kopár szobasarok, a sivár kilátás a betondzsungelra. Ott van erre a legnagyobb szükség, ahol több óra járásnyira van az erdő, még szép, árnyas liget sincs a közelben, csak a sok szürke panel mered az égnek. És ott is, ahol a magány ellen társ a virág. Mindenki maga érzi, mikor, milyen és mennyi szobanövény oldja fel a feszültségét, tölti fel derűvel. Van, aki beszélget is kedvenceivel. Szobanövényeink zöld leveleikkel, kapaszkodó kacsokkal, virágjuk illatával válaszolnak is. Együtt lélegeznek velünk. Tisztább lesz általuk a levegő. És a lélek. Vidámabb a szív. Könnyebb az álom.

kinai-rozsa szobanövényeink
Hibiscus rosa-sinensis

Legkedveltebb

A kínai rózsa, rózsamályva, hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) talán szívóssága, gyors növekedése, szép virágai miatt terjedt el, s vált szinte a legnépszerűbb szobanövénnyé. Tartható közepes hőmérsékletű, de száraz levegőjű, melegebb lakásban, tehát panelban is. Paradicsom tápoldattal segíthetjük a fejlődését. Vannak, akik naponta öntözik, mások, nedves kavicsrétegre helyezve, télen kevesebb vízzel is frissen tartják.  Igényli dús, fényes levelei zuhannyal történő lemosását. A kínai rózsa csak ott virágzik, ahol megfelelőek a fényviszonyok, s a bimbózás idején már nem mozdítják el a helyéről.

Jasminum polyanthum szobanövényeink
Jasminum polyanthum

Legillatosabb

A sokvirágú jázmin (Jasminum polyanthum) egész télen virágzik, ha megkapta a hidegkezelést, mint a karácsonyi kaktusz. (Ilyenkor heteken keresztül 10 C fok körüli hőmérsékleten, öntözés nélkül kell sanyargatni.) Örökzöld, csavarodó szárú, sötétzöld levelű kúszónövény, de koszorúba rendezve is érvényesül a szépsége. Késő ősztől kezdi pazar bőségben ontani rendkívül illatos virágait, amelyek lehetnek hófehérek, vagy rózsaszínűek. A parfümipar egyik legismertebb illat alapanyaga. Virágzása januártól májusig tart. Virágzáshoz néhány hetes “hideghatás”-kb 10-15 °C-szükséges, míg nyáron a fő növekedési időszakában bőséges víz és tápanyag, valamint meleg, napos fekvést igényel.

Cyca-revoluta
Cycas revoluta

Leghosszabb életű

A cikász (Cycas revoluta), a növényvilág matuzsáleme. Nálunk újkori, modern szobanövény, pedig történelme 200 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. Valószínűsíthető, hogy ekkor a Föld nagy részét cikászerdők borították. Nemzetségéből 8 faj maradt fenn, ebből a Cycas revoluta, a mi szobanövényünk, Japánban és Tajvanon erdőségeket alkot. Ott több méter magasra is megnő, szobanövényként, miután „kinövi” a lakást, a télikertben 1-2 méteressé fejlődhet. Persze, ehhez sok időre van szükség, mivel nagyon lassan nő. Rendszertanilag a fenyőfélékhez, nem pedig a páfrányokhoz tartozik. Szívós, de a huzatra érzékeny. Fényigénye nagy. Könnyű megtanulni az ápolását.

Sparrmannia africana
Sparrmannia africana

Legkényesebb

A szobahárs (Sparmannia africana) addig volt kedvelt szobanövény, amíg családi házakban, nem túl fűtött lakásokban tartották. A panellakások száraz levegőjében levelei lehullnak, egyszerűen ott csak sínylődik. A párásabb, mérsékelten meleg levegőben viszont két év alatt akár 1,5 m-t is nőhet, 1 m-esre terebélyesedhet. Dél-Afrikából származó, cserjeszerű növény. Almazöld, nagy levelei sok vizet igényelnek, de csak langyos vízzel szabad permetezni, s talaját mindig kissé nyirkosan kell tartani (de nem állhat alatta a víz). Kiváló levegőtisztító lehet, ha megfelelő körülményeket teremtenek fejlődése számára. Üde látványt nyújt, igazi dísze a nagyobb társalgónak, nappalinak, télikertnek.

Adenium-obesum szobanövényeink
Adenium obesum

Legkülönlegesebb

A sivatagi rózsa (Adenium obesum) a palackfák nemzetségéhez tartozó szubtrópusi növény. Őshazájában, Afrikában, eredeti élőhelyén akár 1,5 -2,5 m magasra is megnőhet. Fás szárú örökzöld, formája és virágai nagyon különlegesek. Gyakran tartják bonsaiként is. A homokos, tápanyagokban szegény talajt kedveli. Minden része mérgező. Mifelénk ritka trópusi növényként tartják számon, legalkalmasabb számára a növényház vagy télikert. A növény nevelése sok törődést és gondozást kíván, de megfelelő és kitartó gondozás mellett, a sivatagi rózsa lehet hosszú életű növény. A növény nevelése és virágzásának elérése sok türelmet igényel.

Callistemon citrinus szobanövényeink
Callistemon citrinus

Legszebb

A hosszúlevelű kefevirág (Callistemon citrinus) egy évben háromszor virágzik. Májusban, augusztusban és januárban. De csak akkor, ha közepes hőigényének, nagy fényigényének megfelelő helyen tartjuk, s bőségesen öntözzük (2-3 naponként). Virágzata füzéres, sárga vagy piros, 20 cm hosszú, kefére emlékeztet. A nevét is innen kapta. Nem bírja a szárazságot, enyhe fagyot elvisel. Edényes, nyáron kint tartható, de bent telelő növényként, laza, tőzeges földbe ültetve szépen fejlődik, s gazdagon virágzik. Szereti a napos helyet, és a száraz levegő sem zavarja. Augusztusban fás dugvánnyal könnyedén szaporítható.

Anthurium szobanövényeink
Anthurium

Legmutatósabb

A flamingóvirág (Anthurium) hónapokig virágzik, ha megfelelő körülményeket teremtünk a számára. Páradús levegőben sokáig virít a szobaszökőkút mellett, leveleiről langyos vízzel kell rendszeresen lemosni a port (a legjobb a zuhany alatt). A laza, tőzeges talajt kedveli. Fény- és hőigénye közepes. Különleges a virága, a nagy, viaszos fellevél közepéből színes, hengeres torzsavirágzat mered elő. Ha a levegő páratartalmára, fény- és hőigényére ügyelünk, nyugodtan hazavihetjük, s nevelhetjük. Otthonunk lakályosabbá, hangulatunk derűsebbé válik a közelében. Nevelhető cserépben, virágedényben, jó kiegészítője lehet a lakás bármely szegletének. Nevelésekor legyünk elővigyázatosak, mert a növény enyhén mérgező.

Tigridia pavonia
Tigridia pavonia

Legszínpompásabb

A pávaliliom (Tigridia pavonia) igazi ékességét színpompás virágai jelentik. Jóllehet, egy-egy virág néhány óra, egyetlen nap alatt elhervad, mégis sokáig gyönyörködhetünk benne, hiszen egy 30-50 cm-es száron 4-6 virág is nyílik. Ezek lehetnek vörös, lila, rózsaszín, fehér, sárga, vagy krémszínűek. Hagymás növény. Márciusban egy-egy cserépbe több gumót ültessünk. Mészmentes vízzel öntözzük. Télen a fűtött üvegházban hajtatható, mint más hagymás virágok.

A pávaliliom gumóinak élettartama több év. Virágzás után a levelek elhervadnak. A gumókat, miután kiszedtük a földből, szárítsuk meg. A kisebb oldalgumókat használjuk fel a tavaszi szaporításhoz. Ezek azonban nem száradhatnak annyira ki mint a régiek, ezért tartsuk tüllzacskóban, sötét szellős helyen. 8-10 C-on teletessük.

Beaucarnea recurvata
Beaucarnea recurvata

Leglátványosabb

Egy buzogányfa (Beaucarnea recurvata) indítja az ellentétes hatásokra épülő összeállítást (balról jobbra), elegáns, ívelt leveleivel, a legbizarrabb, egy szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum) került a legszembetűnőbb, legmagasabb helyre. Szokatlan, kétféle leveleivel, önmagában is rendkívül érdekes. A kicsi, ám fehér csíkozású leveleivel igen feltűnő afelandra (Aphelandra squarrosa) még gyertyaként világító sárga virágai nélkül is szinte fénylik a nagy, bokros édesgyökerű páfrány (Polypodium aureum) mellett. Ezek az örökzöldek tökéletesen érvényesülnek a különbözésükre felfigyeltető elrendezésben.

Mindegy, hogy melyik. Az anyósnyelv, vagy a pletyka. A borostyán, vagy a muskátli. A fikusz vagy a sárkányfa. Az a jó, hogy miközben egyre-egyre rámutat az ember, hogy ez a legszebb, amaz a legkülönlegesebb, még száz másikat is lehetne említeni. Szerencsére nagy a választék. Mindenkinek más a kedvence. Talán a nagymamától örökölt rozmaringbokor, vagy a nagynénitől kapott leánder. A lényeg, hogy legyen legalább egy cseréppel. Egyetlen, tenyérnyi élő természet, hogy ne felejtsük el, mi is beletartozunk. És hogy a falak között is feltámadjon bennünk a vágy, a rét, az erdő, egy fa, vagy egy bokor fölkeresésére.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: