Korai burgonya csíráztatása

újkrumpli
korai burgonya
Előcsíráztatás tojástartóban

Sok kert biztosít jó feltételeket a korai burgonya termesztéséhez, ha már az őszi talajelőkészítés során (megfelelő szerves trágya, szántás vagy ásás) beillesztettük veteményes tervünkbe a burgonyát is. Az egészséges gumók válogatását, majd előcsíráztatását már most el kell kezdeni. A lapos ládába, gyümölcsrekeszbe egymás mellé helyezzük a körülbelül azonos méretű, közepes nagyságú burgonyákat. Természetesen, csupán egy sorban, úgy, hogy az ún.” köldökrész” alul legyen, a korona felül. (Itt van a hajtószem.) A ládákat ne tegyük egymásra. Világos, 10-12 C fokos hőmérsékleten tömzsi, elágazó, zöld fénycsíra képződik rajtuk. (A sötétben csíráztatott burgonyán képződő hosszú, fehér csíra ültetéskor általában letörik.) A szükségesnél magasabb hőmérsékleten és nyolc hétnél hosszabb előcsíráztatási idő esetén a csíra megkeményedik. Számítsuk ki, mikor szeretnénk ültetni, ettől az időponttól visszaszámítunk 6 hetet – és kezdhetjük az előcsíráztatást. Aki szeretné meggyorsítani a burgonya koraiságát, fóliatakarás alkalmazásával akár 8 napot is nyerhet. És ha még előgyökereztetést is alkalmaz, akkor igazán korai termésre számíthat.

Ezt papír- vagy tőzegcserép alkalmazásával kell végezni, 14 nappal az ültetés előtt. A megfelelő méretű cserepekbe nedves tőzeget teszünk, majd az előcsíráztatott burgonyát egyenként ezekbe ültetjük. Vigyázva, hogy a csíra ne törjön le. A beültetett cserepeket a ládába tesszük, szorosan egymás mellé. Ekkor már 15 C fok hőmérsékletre van szüksége a burgonyának.

A szabadföldi kiültetésre akkor kerüljön sor, amikor a talaj már 15-20 cm mélyen átmelegedett legalább 8 C fokra. Ez is gyorsítható az említett fekete fóliás takarással. Ennek több előnye is van. A talaj nem gyomosodik be. És ha még fátyolfólia is kerül fölé, akkor a burgonyakártevők is távol tarthatók. A jó minőségű ültető burgonya, ha megfelelően előkészített talajba kerül – optimális feltételek között – 1 négyzetméterről akár 10-13 kg termést is adhat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply