Változatok zöldsalátára

saláta

edina Változatok zöldsalátáraAki véletlenül egy kesernyésebb ízű, vastagabb levelű salátába kóstol bele, annak elmegy az étvágya úgy általában a zöldsalátáktól, s hosszú időre száműzi az asztalról, az étrendből mindegyiket. Pedig sokféle vitamint és nyomelemet tartalmaznak. És hányféle van belőlük! Vegyük most csak a tavaszi fajtákat:

Az Alambra szabad földi termesztésre való, nagy fejet fejleszt. Az Edina fűtetlen üvegházban, fólia alatt, de szabad földön is termeszthető. Rövid tenyészidejű,gyors fejképzésű fejes saláta. Levelei sárgászöldek, finomszerkezetűek, felületük kissé hólyagos. A fej közép nagy vagy nagy, jól záródó, tömött. Antocián mentes, nem lilul. Átlagos fejsúlya 18–20 dkg. Fejrothadásra és levél szélbarnulásra nem hajlamos. Jól bírja az alacsony és ingadozó hőmérsékletet. A Kobak ugyancsak termeszthető fűtetlen fólia alatt, de a szabad földön is. Szép fejet fejleszt, sárgászöld, finom levelei igen kellemes ízűek. Nem magzik fel, rövid a vegetációs ideje. Enyhén fűtött és fűtetlen fólia alatti hajtatásra is alkalmas, rövid tenyészidejű fajta. Levelei igen finom szerkezetűek, sárgászöld színűek. A fej 25–30 dkg tömegű, jól záródó. Magszárképzésre nem hajlamos, az egyik legjobb ízű fajta.  A Kráľ mája a legnépszerűbb májusi vajsaláta, hatalmas, ízletes, finom, sárgászöld fejet fejleszt. Palántáit üvegházból, fólia alól ültetik a szabadba. A Lednický, a Safír, a Tarzan szintén bent nevelt palántákból ültethető a szabad földbe.

Változatok zöldsalátáraA legtöbb zöldsaláta akkor lesz kesernyés ízű, ha tápanyagokban szegény talajban fejlődik. És, ha ráadásul még az öntözése is rendszertelen, nem jut elegendő vízhez. A fátyolfólia alatt gyorsabban nő a saláta is. A fekete fóliás talajtakarás egyenletesebbé teszi a talaj nedvességtartalmát, s meggátolja a gyomosodást. Többször írtunk már arról, hogy ha saját magunk termesztjük, délben vágjuk fel, amikor a legalacsonyabb benne a nitrát-tartalom.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: