Mielőtt a langyos tavaszi esők megérkeznek…

gyümölcsösben

Most minden munka egyszerre ránk zúdul a gyümölcsösben. Ezért érdemes megtervezni a teendők sorrendjét:

Első menetben az idősebb alma- és körtefákat kell lekezelni, ifjítani, metszeni, s elvégezni a kéregápolást.

Ezt követően a szilva-, cseresznye-, meggyfák kezelését végezzük. Sokan a meggyet metszéskor kihagyják. Pedig az ágcsoportok között itt is el kell végezni a metszést, úgy, hogy szellős legyen a korona. Lényegesen nagyobbak lesznek a gyümölcsszemek.

oleokolA bogyósok (málna, ribiszke, köszméte, jósta, szeder) metszése sem várhat soká. A rügyek megduzzadása után olajos permettel (Pyrilux, Vektafid A, Oleokol) kezeljük az áttelelt kártevők (pajzstetű) ellen.

Végül az ősszel, illetve a tavasszal kiültetett csemetéket metsszük meg. A metszések során tartsuk a mechanikai növényvédelmet elsődlegesnek, ezért a Jonathan fajtáknál és a többi, lisztharmatra érzékeny fajtáknál metsszük le a lisztharmattal fertőzött vesszőket. A kajszi és a meggy esetében az elhalt moníliás hajtásokat.

Külön kell foglalkoznunk a tavaszi ültetésekkel. Ha a kajszi és az őszibarack ültetését tavaszra hagytuk, (mert az ősszel megmetszett, sekélyen ültetett gyökerük nagyon fagyérzékeny lenne), de az ültető gödröt már ősszel kiástuk, közben érett trágyával vissza is takartuk.

Tehát, ha már a csemetéket beszereztük, metsszük meg a gyökerüket, azután gyorsan ültessük el. Közben, fontos, hogy az oltás helye egy tenyérnyivel a földfelszín fölé kerüljön.

Vannak olyan hétvégikert-tulajdonosok, akiknek egész nyáron nincs mit csipegetniük. Sem gyümölcsfájuk, sem bogyósgyümölcsöt termő bokraik nincsenek. Pedig az utóbbiakat, éppen ilyenkor, igen könnyű beszerezni. A ribiszkét például, akár a pirosat, akár a feketét, tősarjról is lehet szaporítani. Elég kapával kibontani a tövet, ollóval kivághatunk egy-egy tősarjat, aminek gyökere is van. De különben olyan könnyen meggyökeresedik, hogy elég, ha leszúrunk egy-két 25 cm-es dugványt, abból is új növény fejlődik. A málna pedig földalatti indáival terjeszkedik. Fiatal hajtásait csak ki kell ásni.

A szamócának gyorsan ható nitrogént (LAV –27%) adunk, ezt sekélyen bekapáljuk. Később, ha lennének az ágyásban beteggyanús, leforrázott foltok, akkor atka ellen Omite-val permetezzünk. A fóliás talajtakarást is felújíthatjuk.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: