A tizenharmadik nyugdíj júliusban érkezik

tizenharmadik nyugdíj

Elnézést kérek, hogy nem ugrálok örömömben – ezt két mankóra támaszkodva nehezen is tudnám tenni – , meg hogy nem azon töröm a fejem, mire költsem majd azt a tizenharmadik nyugdíjnak nevezett jelképes összeget, amelyet a “rendes” (az országos nyugdíjnál cca 30 euróval kisebb) havi nyugdíjamhoz kapok majd – ha még megérem. Nincs ebben borúlátás, vagy félelem, csak tény, hogy 83 évesen (már ez is igen magas kor) az ember már el tudja képzelni, hogy másnap reggel – miközben állandó orvosi látogatások tarkítják az életét, rendszeresen szedi a gyógyszereit, bőségesen ellátja magát táplálkozáskiegészítő vitaminokkal, ilyen-olyan csodaszerekkel – csaknem egészségesen egyszercsak nem ébred már fel.  Milyen szép lehet egy ilyen elmenetel, a korombeli még telefonon elérhető ismerőseimmel ilyet óhajtanánk, ha rajtunk múlna.  Szóval, nem ez jár az eszemben, hanem (már megint az újságíró szokás, vagy ösztön nem hagy nyugodni!) arra lennék kíváncsi, vajon miért tartózkodtak a “teljes” 13. nyugdíj kifizetésének jóváhagyásától a parlamentben 31-en?

Talán többet szerettek volna adni a kisnyugdíjasoknak? Vagy kevesebbet? (Mondván, már a gyógyszerek árát is csökkentettük.) Lehet, hogy akik az egész összeg kifizetése mellett döntöttek, odasúgták az igen és a nem között vívódóknak: mit hülyéskedtek, hiszen az olcsóbb gyógyszer csak látszat! Akiknek eddig – drágábban – svájcit írt fel az orvos, most már csak generikumot (mondjuk lengyel készítményt) ad. Persze, hogy az olcsóbb… 

Mindegy, majd bele-belepislogok utólag a parlamenti vitába, hátha megtudom, minek mi volt az oka, az előzménye. 

Hiszen úgy is már annyi kedvezényt nyújtanak a nyugdíjasoknak nálunk. Itt van például az utazás. A nyugdíjas étkeztetés (ebédek házhoz szállítása, vagy elvitelének lehetősége a kifőzdékből, éttermekből. A gyógyfürdők igényelhetősége, a rehabilitációs kezelések lehetősége…De elég, ne is soroljam tovább – hagyok máskorra is. ) Mert családtagok, tájékozott ismerősök nélkül az öregebb korosztályhoz tartozó nyugdíjasok egyedül már képtelenek tájékozódni, mire is van joguk a felsoroltakat is beleértve. Mert kevés az olyyan általános vagy szakorvos, aki felhívná a figyelmét egyik vagy másik gyógyászati lehetőségre, még az ebédekhez igényelhető hozájárulás összegét is sok utánajárással kell kideríteni a legtöbb esetben. A kisebb települések kivételével, ahol tényleg törődnek az idős emberekkel.

Jóra várni – jó. Örüljünk tehát annak, amit kapunk. Nem egy, száz helye volna. De ha eggyel kevesebb lesz, azt is köszönjük. (hme)

A nyugdíjasok júliusban kapják meg tizenharmadik nyugdíjuk teljes összegét. A parlamentben jelenlévő 127 képviselő közül 96-an szavaztak a javaslat mellett, amely a nyugdíjasoknak segítene ellensúlyozni az áremelkedéseket, 31-en pedig tartózkodtak.

A 13. nyugdíjról szóló törvény módosítását Jozef Lukáč és Miloš Svrček a koalíciós képviselők terjesztették elő. Eredetileg azt javasolták, hogy a 13. nyugdíjnak csak a felét fizessék ki a nyugdíjasoknak júliusban, a többit pedig novemberben. A kormány ma jóváhagyta a képviselők javaslatát azzal az kiegészítéssel, hogy azt úgy változtassák meg, hogy a tizenharmadik nyugdíj júliusban teljes egészében kifizetésre kerüljön.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter sem értett egyet a két részletben való kifizetéssel. Minisztériumi véleménye emlékeztetett arra, hogy az éves nyugdíjinfláció februárban elérte a 9,9%-ot, és az év első felében az egész első félévben több mint 9%-ot fog elérni.

“A fogyasztói árak jelentős emelkedésének ellensúlyozására, amely csak 2023. január 1-től fog megjelenni a nyugdíjak emelésében, azt javasoljuk, hogy a 13. nyugdíjat 2022 júliusában ne a fele, hanem a teljes összegben fizessék ki” – közölte a minisztérium.  A 13. nyugdíjra való jogosultság 2022 novemberében már nem keletkezik.

A 13. nyugdíj összege változatlan marad. A legalacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok esetében a maximális összeg 300 euró, a 13. nyugdíj kifizetésének alsó határát pedig, amelyet a jövedelemtől függő képlet alapján számítanak ki, a törvény 50 euróban határozza meg. A törvénymódosítás idén június 1-jén lép hatályba.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: