Palántázás, vagy helyrevetés?

palánták
paradicsom vetés palántákat
Paradicsom vetés

Akár palántanevelő ládákba vetünk, akár szabadföldbe, a tenyészidő hossza azonos. A hétvégi kertészkedők, természetesen, a készen vett palántákat választják, mivel hét közben nincs módjuk öntözni. Az elvetett mag talaját pedig mindig nedvesen kell tartani. A helyrevetés kevesebb munkával jár, a növények egészségesebben fejlődhetnek, az átültetés zavarai kiiktathatók. Persze, ez sem egyértelmű, illetve nem általánosítható.

A melegkedvelő növények közül a paradicsomot és a paprikát mindig előneveljük, kiültetésükkel nyugodtan várjunk, amíg elmúlik a májusi fagyok veszélye.

A nyári karalábé

A gyors növekedésű nyári karalábé minden fajtáját nyugodtan vethetjük 30×25 cm sor- és tőtávolságra, fészkesen. Fészkenként 2 magot 1-2 cm mélyen a talajba nyomunk, miután kikelt, az erősebbet hagyjuk meg. Előnye a karalábé helyrevetésének, hogy ezzel a módszerrel termesztve sokáig zsenge marad.

A gumós zeller

zeller palánta
Zeller palánta

A gumós zeller május elejétől június 15-ig kerülhet a jól előkészített, tápanyagokkal (bórral és kloriddal is) gazdagon ellátott földbe. Az egészséges, erős gyökérzetű, tápanyagkockával, vagy földlabdával előkészített palántákat olyan mélyen kell a talajba helyezni, amilyen mélyen a tűzdelés után volt. Tőtávolsága 40×40 cm. A begyökeresedés után a zeller sok vizet igényel.

A cékla

A cékla jobban szereti a helyrevetést, mint a palántázást. 30-35 cm-es sortávolságra, 3 cm mély barázdákba vetjük a magot, ne túl sűrűn, hogy kevesebb munkát adjon az egyelése. (Ha a „bébicékla” fajtákból vetünk, az sem baj, ha sűrűbbek a sorok. Ez a nyári hónapos reteknél nem nagyobb, zsenge cékla ugyanis az igazi csemege. Nyersen, párolva, télire, üvegben eltéve ezt keresik a piacon is. Az ára is magasabb, mint a cukorrépa nagyságúaké.)

Helyrevetés esetében a magokat a meghatározott vetési időpontban, a jól eldolgozott fölbe, zsinór mellett, sekélyen, bottal húzott sorokba vetjük. Az apróbbakat, pl. a répákat, spenótot, sóskát szórva, míg a nagyobbakat, pl. a bab, borsó, akár szemenként is vethetjük.

Mivel kertünk talaja nem steril, számos fertőzésnek ad otthont, de erre a szakemberek gondoltak. A csávázószer egyfajta növényvédő szer is. Az öntözésre itt is fordítsunk nagy figyelmet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: