Nem árt újra felsorolni a teendőket!

május

Hiába tudjuk – időnként elfelejtjük, mit, hogyan célszerű, vagy a legjobb végezni. Csak néhány példa:

1.

május hogyanA gyökérzöldséget csak a kezdők ritkítják úgy, hogy a legfejletlenebb szálakat húzgálják ki a sorokból. A tapasztalt kertészkedő tudja, hogy a legfejlettebb sárgarépa, petrezselyem azon frissiben már felhasználható, tehát ezeket szedi fel. A többi pedig, nagyobb helyhez jutva, fejlődhet tovább.

2.

A rebarbara leveleinek egyharmada kéthetenként leszedhető. De ne törjük, és ne vágjuk, hanem először ide-oda mozgatással, majd egyetlen rántással tőből szakítsuk le. Vigyázzunk, hogy a bokor ne sérüljön.

3.

A tök jól fejlődik a komposzthalmon, ha napos helyen van. De ha zavarja a komposzt felhasználását, inkább a hagyományos, kövéren trágyázott, humuszos talajba ültetést válasszuk. Ma már választhatunk bokrosan fejlődő, tehát viszonylag kisebb helyet igénylő, indátlan tökfajtákat is a termesztésre.

4.

hogyanÜltethetünk még, a folyamatos ellátás érdekében, új-zélandi spenótot a paradicsom vagy a karalábé közé, 60-80 cm-es tőtávolságra. Ha nem szeretjük, szintén köztesként, jó talajtakaró a saláta vagy a hónapos retek.

5.

A virágzó cserjék, miután elvirágoztak, elviselik a visszametszést és az idős ágak ritkítását. Ez az elvirágzott orgonára is vonatkozik. Különben a késő tavasz az orgona legjobb ültetési ideje. Oltványát olyan mélyen kell ültetni, hogy legyökeresedjen. Dugvánnyal is szaporítható, ha azt időben meggyökereztettük.

6.

Ne feledkezünk meg a gyermekek kiskertjéről! Akár a család hétvégi kertészkedéséről, akár nyaraló unokákról van szó, adjunk számukra módot, hogy lássák, az általuk elvetett mag hogyan válik nyíló virággá, hogyan terem gyümölcsöt az elültetett szamóca palántája.

7.

Időszerű a káposzta, karalábé, póréhagyma, saláta és zeller kiültetése. Az uborkát, batátát, paradicsomot és paprikát a hónap közepén lehet kiültetni. Az érzékeny növényeket takarjuk le fátyolfóliával. A zellergumó nem fejlődik ki, ha a növény csak egyetlen egyszer is megfázott.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: