Mit tehetünk a kerti kudarcok ellen?

  1. Mit tehetünk a kerti kudarcok ellenA fejes saláta nagyon meleg talajban rosszul csírázik. Ezért, ha most készülünk vetni, előzőleg a vetőmagot tartsuk a hűtőszekrényben. A talajt közvetlenül a vetés előtt forgassuk át, hogy a hűvösebb réteg kerüljön felülre. Öntözzük meg hideg vízzel. A reggeli órákban vessünk, amikor még hűvösebb van. A legjobb, ha borús időt „fogunk ki” a saláta vetésére, amelyből júniusban már a nyári fajtákat részesítsük előnyben. (A korai fajták a nyári melegben nem borulnak fejjé, hanem magszárba szöknek.) A fajtákat szigorúan a termesztési időszaknak megfelelően kell megválasztani. Bizonyos fajták (hajtatók) a nagy meleg és a hosszú nappalok hatására magszárat képeznek, míg a nyári fajták télen nem fejesednek.
  2. Mit tehetünk a kerti kudarcok ellenA fiatal levélzöldségeken, különösen a káposztaféléken, a mocskospajor-hernyók nagy kárt okozhatnak. A piszkosszürke, henger alakú hernyók a különböző bagolylepkék lárvái. Egy nőstény, május végétől őszig, kb. ezer tojást rak le, s ezek mindegyike hernyóvá alakul. Négy hétig a növényen tartózkodnak, azt pusztítják, azután mára csak éjszaka bújnak elő, nappal a gyökereket rágják. Mit tehetünk ez ellen? Kis területen kézzel is összeszedhetők, de használ a korábban ismertetett csalánoldatos permetezés is. Biokertészek mészporral szórják be a káposztaféléket. A bőséges, esőszerű öntözés is pusztítja a tojásokat, lárvákat.
  3. Mit tehetünk a kerti kudarcok ellenTalajparaziták, elsősorban fonálférgek (nematódák) jelenlétére utal, ha a sárgarépa, a petrezselyem csenevész, elágazó lesz, a zeller gyökerei kócosan nőnek, a gumó korcs marad, a szamóca levelei sárgulni kezdenek, a gyümölcse csenevész marad. Általában ott szaporodnak el, ahol éveken keresztül ugyanazt a zöldséget termesztik, tehát nem alkalmazzák a vetésforgót. A szakszerűtlen talajforgatás, az elmaradt őszi ásás, a tápanyagok (trágyázás) hiánya még fokozhatja kártételüket.A fonálférgek napjainkban is jelentős közegészségügyi problémát jelentenek világszerte. Különösen a trópusokon, a harmadik világ országaiban, és a rossz higiénés körülmények között élőkre jelentenek nagy veszélyt. Körülbelül 60 fajuk emberi élősködő.   Mivel szabad szemmel nem láthatók, csak a gyökerek belsejében a hajszálvékony rágásnyomok utalnak jelenlétükre. Még most is szétszórhatjuk a büdöske (Tagetes) magját, vagy a rövid tenyészidejű pohánkát – mindkettő megtisztítja a talajt nemcsak ezektől a talajparazitáktól, a pohánka még a cserebogár lárvájától is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: