Koronavírus: ősszel jöhet az újabb hullám

újabb hullám

A 2+1 oltás után is elkezd lecsengeni az immunitás, ennek ellenére a negyedik oltásnak még most nincs itt az ideje – egyebek mellett erről is beszélt egy szakértő, aki szerint ősszel indulhat újabb járványhullám.

A vártnál lassabban szorul vissza a járvány – értékelték a pandémiás helyzetet a szakértők. Hozzátették viszont, hogy az ötödik hullám lecsengő szakaszában ért el bennünket az omikron B2 új variánsa, és hiába terjed gyorsabban, mint a legutóbbi hullámot elindító változat, újabb tömeges megbetegedésre már nem kell számítani tőle. Szerintük ehhez hozzájárul az is, hogy egyre szárazabb lesz a levegő a következő hónapokban, ami nem kedvez a kórokozónak. Az oltatlan menekültek sem okozhatnak újabb megbetegedési hullámot, mivel a többségük átutazóban van csak a környező országok területén. Az adatok alapján látható: a 2+1 oltás után is elkezd lecsengeni az immunitás. Ennek ellenére a negyedik oltásnak még most nincs itt az ideje.

Ősszel jöhet az újabb hullám

Augusztus végén, ősszel indulhat az újabb járványhullám, ám azt, hogy akkor milyen vírus okoz majd megbetegedéseket, még nem tudni. Viszont, ha valaki most beadatja magának a negyedik oltást, akkor gyakorlatilag szeptemberre megint ott fog tartani, hogy lecsökkent a védettsége. Ezért a negyedik dózis most csak azoknak ajánlott, akik idősek és van valamilyen súlyos alapbetegségük.

A szakértő szerint a jelenleg elérhető vakcinák a súlyos megbetegedés ellen védenek, de a fertőzés ellen, csak a beadást követően rövid ideig. Valószínűleg az évente egyszeri oltás jelentheti a tartós megoldást, ami a szervezet számára is kisebb megterhelést jelent. Ehhez azonban szükség van egy tudományos áttörésre, hogy készüljön olyan oltóanyag, amely megakadályozza magát a megfertőződést is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: