Cukorbetegek házi gyógyszerei a természet patikájából

Cukorbetegek házi gyógyszerei

Akár szeretik, akár nehezen tudják megemészteni, a falun élő cukorbetegek közül a legtöbben, savanyú káposztával próbálják megfelelő szinten tartani a vércukorszintjüket.

Cukorbetegek házi gyógyszerei
Az örménygyökér

Nekik ajánljuk az örménygyökér, más néven örvénygyökér (Inula helenium) termesztését és fogyasztását. Évelő növényként akár 10-15 évig is szépen elél a helyén, ezért oda kerüljön, ahol sem gyorsan terebélyesedő bokra, sem 2 méteres magassága nem akadályozza a többi kerti vetemény fejlődését. Jól előkészített talajba kell vetni. A tavaszi vetést ajánlják, de mivel az első évben még csak leveleket fejleszt, később is elvethető. Gyorsan kel, 50 cm-nél sűrűbbre ne hagyjuk. Törzsosztással is szaporítható. Hatalmas levelei alatt kipusztul a gyom. Csak öntözni kell. A második évben kezdhetjük gyökerei szedését, fogyasztását. Párolva, passzírozva, tehát körítésként, vagy salátaként úgy ízesíthető, hogy szívesen fogyassza a cukorbeteg.

A természetgyógyászatban ajánlják még gyomor- és bélpanaszok ellen, vizelet-kiválasztást serkentőnek, epehajtónak. Vérnyomást is csökkent, sőt erős baktériumölő anyagot is tartalmaz. Nagy inulintartalma miatt kiválóan alkalmas diabetikus készítmények előállítására. Latin nevét is inulintartalmáról kapta.

Cukorbetegek házi gyógyszerei
A csicsóka

Persze, a csalán – többek között – szintén jótékony hatású a cukorbetegeknek is, ha teaként kortyolgatják, vagy zsenge állapotban leves, mártás készül belőle időnként. A stévia – kitűnő természetes édesítőszer, már kapható folyadék, vagy  tabletta formájában az élelmiszerüzletekben, vagy a patikákban. De cserepes bokrocskáját is megvásárolhatjuk. Csak ügyelnünk kell, hogy a hangyák ne környékezhessék meg. Annyira édes, hogy messziről megérzik, s iparkodnak, hogy elérhessék.

A fahéj, a görögszéna magja szintén jótékony hatású. Persze, nem árt, ha fogyasztása módját – vagy étrendbe, gyógyszerek mellett szedve – megbeszéli a cukorbeteg a szakorvosával.

Ugyancsak cukorbetegeknek ajánlott a csicsóka. Ez bőségesen terem, fagyálló. Ha az édesburgonyát, a pasztinákot – tudatos táplálkozás gyanánt – étrendjébe iktatja a cukorbeteg püréként, párolva vagy főzve, akkor a csicsókát is megszeretheti, jó étvággyal fogyaszthatja. Ezzel is változatosabbá tehető a kímélő étrend.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: