Hogyan szedjük a gyógyszereinket?

Hogyan szedjük

Tanácsok idős betegek számára

Hogyan szedjük kölcsönhatásLegyünk akár hatvan- vagy kilencven évesek, az orvos által felírt gyógyszerekkel kapcsolatban számos dolgot kell megfontolnunk. Ha viszont mi vagyunk, aki gondoskodik idősebb szeretteiről, e kérdés talán még nagyobb fontosságú… Minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy előbb-utóbb gyógyszeres kezelésre szorul, vagy egyre többféle gyógyszert kell szednie, ami pedig növeli a gyógyszer kölcsönhatás veszélyét.

Az öregedés során szervezetünk változásai a gyógyszerekkel kapcsolatos folyamatokat is érintik, változik a felszívódás, a lebomlás, kiürülés. Ha a máj, vagy a vesék már nem működnek kielégítően, lassabban bomlanak a gyógyszerek, és a kiürülésük is lelassul. Az emésztőrendszeri változások pedig azt befolyásolják, milyen gyorsan/lassan kerül a (szájon át bevett) gyógyszer a véráramba.

Lássuk az FDA (az USA gyógyszerhatósága) néhány tanácsát az idősek gyógyszerszedésével kapcsolatosan:

Úgy szedjük a gyógyszert, ahogyan az orvos rendelte!

Hogyan szedjükEz banálisnak tűnik, mégis fontos szempont. A gyógyszer/eket folyamatosan, rendszeresen kell szedni, az orvos rendelése szerint. Ha kihagyunk egy adagot, vagy önkényesen abbahagyjuk egy gyógyszer szedését, több kárt okozunk vele. Ilyen lépés előtt mindig beszélni kell az orvossal. Ez még akkor is igaz, ha a beteg úgy érzi “most már jól van”, vagy épp fordítva “ez a gyógyszer nem ér semmit sem.” A gyógyszer csak akkor hat, ha bevesszük…

Erre a legjobb példa minden krónikus betegség, pl. a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség. A vérnyomást, a vércukrot állandóan szinten kell tartani, tehát itt minden kihagyott dózis számít.

A gyógyszerszedés alapja a dózisokban rejlik. A gyógyszerek dózisai (egyszeri, napi, maximális, minimális stb.) a klinikai vizsgálatokban nyert eredményeken alapul.

Vezessünk gyógyszerlistát!

Írjuk fel, ha idősebb szeretteink már nem teszik meg, hogy milyen gyógyszereket kap az illető. Ezt a listát célszerűen ne csak egyetlen ember ismerje a családból…

Bármikor hirtelen szükség lehet rá (pl. sürgősségi helyzet, utazás stb.)

Mit érdemes feljegyezni: a gyógyszer neve, a hatóanyag neve, és a napi dózisa (pl. 3×100 mg, vagy 3×1 tabletta naponta), valamint azt, mikor kell bevenni (pl. reggel, este, étkezés előtt, közben stb.)

Hogyan szedjük kölcsönhatás

Vigyázzunk a kölcsönhatásokkal!

Időskorú betegeken a már említett okok, és a többféle gyógyszer miatt is nagyobb a gyógyszer-kölcsönhatások kockázata. Milyen variációk fordulhatnak elő?

  • Két gyógyszer közötti kölcsönhatás,
  • Valamely fennálló (egyéb) betegség és egy gyógyszer veszélyes kölcsönhatása,
  • Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás,
  • Gyógyszer-alkohol kölcsönhatás.

Mit tehetünk?

A betegtájékoztató szövegekben a legfontosabb kölcsönhatások szerepelnek. Ezeket érdemes gondosan áttanulmányozni, és amennyire lehet, megjegyezni. (pl. igen jellemzően veszélyes interakció az angina, mellkasi fájdalom esetén adott nitroglicerin és a potencianövelő szerek közötti.) Az alkohollal való interakció általában koordinációs zavart, memóriazavart okozhat. Ha valakit több orvos kezel egyidejűleg, őket is tájékoztatni kell az egyéb betegség/ekre kapott egyéb gyógyszerekről!

Beszéljük meg mindezt az orvossal is!

Legalább évente egyszer át kell nézetni az idős beteg gyógyszereit az orvossal (háziorvossal). Itt eldönthető, melyiket kell folyamatosan, tovább szedni, mi az, ami esetleg abbahagyható. Ha valamelyik gyógyszer nagyon drága, ezt is meg lehet beszélni az orvossal, hogy van-e alternatív, olcsóbb készítmény.

“Társadalmi szinten hozzászoktunk ahhoz, hogy a gyógyszerek révén az élet meghosszabbítható, és az életminőség is javul. Mindannyian ezt szeretnénk elérni, de a gyógyszerszedés – különösen idős korban – komoly problémákkal is járhat. Ezért különösen fontos a fent felsoroltak lehetséges betartása, megfontolása, és nemcsak az idős betegnek, hanem a családnak, barátoknak, hozzátartozóknak egyaránt.” – említi az FDA szakértője.

Forrás: FDA (Amerikai Gyógyszerügynökség)

kölcsönhatás

Miért időszerű?

Nemrég  törvénybe iktatták, hogy (ismét) ingyenes, vagy lényegesen olcsóbb lesz sok gyógyszer. Bizony, a mostani élelmiszer-drágulás, magas infláció mellett ez a nyugdíjkiegészítésekkel együtt az a két jó hír, aminek örülhetünk. De azért tessék odafigyelni:  az „ingyenes”, illetve olcsóbb gyógyszerek között sok a „másolat”, az eredeti gyógyszerhez hasonló (p. Svájc helyett Lengyelországban előállított). Ez nem azt jelenti, hogy a generikum nem lehet hasznos, hatékony. De előfordul, hogy – mégsem olyan hatásfokú, mint az igazi.

Tessék szóvá tenni!  A gyógyszert előíró orvosnak azonnal JELENTENI, ha nemkívánatos mellékhatásokat tapasztal a beteg. (Szédülés, aluszékonyság, altató esetében alvászavar, vérnyomáscsökkentők esetében száraz köhögés, lábdagadás, stb.)

Nehogy már  ilyen trükkel, átveréssel ámítsa el a  haszonleső  gyógyszerforgalmazó cégek némelyike az ország amúgy is infláció sújtotta lakosságát, hogy  az egészségügy leszállította a gyógyszerek árát, sőt ingyen „osztogatja” azokat, közben nyerészkedők törnek be a gyógyszerpiacra az eddiginél értéktelenebb termékeikkel.

Alapvető jogunk a biztonságos egészségügyi gondoskodás – megfelelő gyógyszerekkel! És most már, törvény biztosította, jelképes áron, vagy ingyenesen – de mindenképpen megbízható minőségben!

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: