Egészségünk füveskertje – A cseresznye

cseresznye

A cseresznye erőteljes méregtelenítő. Reuma, ízületi gyulladások, vese- és epekő, érelmeszesedés, kövérség ellenszere.

cseresznyeMár több évszázada ismerik vértisztító hatásait, salakanyag-eltávolító tulajdonságait. Ma már tudjuk, hatékonyan pótolja a szervezet ásványianyag-szükségletét. A cseresznye vasat, kalciumot, foszfort, ként, magnéziumot, káliumot, nátriumot, valamint nyomelemeket, cinket, rezet, mangánt és kobaltot tartalmaz. Tehát nemcsak gyorsan és tökéletesen méregtelenít, egyúttal pótolja és feltölti a legfontosabb izom- és idegerősítő, nyugtató ásványi anyagokkal és nyomelemekkel a szervezetünket.

Köszvény és reuma ellenszere, a vérpangást, a májműködés zavarait, az érelmeszesedést gyógyítja. Segít megszabadulni a súlyfeleslegünktől. Frissít és fiatalít, fokozza természetes ellenálló képességünket. A cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel kevés szénhidrátot tartalmaz, cukortartalma pedig legfőképpen levulózból áll.

Javítja az emésztést

Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. (Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát is készíthetünk). Magas rosttartalmának köszönhetően, cseresznye javítja az emésztőrendszer működését, és segít csökkenteni a koleszterin szintet.  Persze, nem kell enni túl sokat enni belőle!

Jótékonyan hat az ízületekre

A gyümölcs levének fogyasztása jelentősen javítja a porckopást és az ízületek állapotát.

Segíti a nyugodt alvást

Érdemes lefekvés előtt néhány szem cseresznyét elfogyasztani, mert a gyümölcs melatonint is tartalmaz, amely épp a nyugodt alvásért felelős hormon. Így ez a szuper bogyós gyümölcs még a pihentető éjszakákhoz is jelentősen hozzájárul.

A cseresznye rendszeres fogyasztása megfiatalít

A benne lévő bioflavonoidoknak köszönhetően a cseresznye fiatalít, segíti a bőr megújulását, lassítja az öregedési folyamatokat, és jótékonyan hat a kötőszövetek anyagcseréjére is.  Magas a C- és B-vitamin tartalma, amely nem csak immunrendszerünknek tesz jót. Ezek a vitaminok kiváló antioxidánsok, segítik a kötőszövetek rugalmasan tartását. Nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy bőrünk fiatalos és finom tapintású maradjon.

Vegyszerek

Egy EU-s tanulmány szerint a magyar gyümölcsök különösen szennyezettek, a cseresznyemintákban például 50 százalékban mutattak ki olyan hatóanyagokat, amiket az EU már kivont a forgalomból. Ez nem csoda, az egész EU-ban Magyarországon engedélyezett továbbra is a legtöbb ilyen szer használata. A cseresznyén túl kiemelkedően magas a helyettesítendő hatóanyagok aránya a Magyarországon termelt fejes salátában (38%, európai szinten a 3. legrosszabb) és az uborkában (32%, szemben az uniós átlaggal, ami csupán 16%). A magyar alma 34 százalékában mutattak ki ilyen hatóanyagot, ez az uniós átlagértéknek felel meg.

A PAN Europe szerint a helyettesítésre kijelölt hatóanyagokat veszélyességük miatt egészségügyi okokból valójában már be kellett volna tiltani. Kockázataik annyira nyilvánvalóak, hogy még a visszafogott európai szabályozás is sokkal szigorúbban szabályozza ezeket más növényvédő szereknél, uniós engedélyezési időszakuk például mindössze hét év, szemben a többi növényvédő szer 15 évével. De a félszívű rendelkezés nem érte el a kívánt hatást. Ahelyett, hogy helyettesítették volna a veszélyes hatóanyagokat, egyre nagyobb mértékben használják ezeket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták 97170 mintájának elemzése azt mutatja, hogy 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédő szer hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága.

A PAN Europe vizsgálatai alapján a vizsgált gyümölcsök 29 százalékában voltak kimutathatók ezek a hatóanyagok, a cseresznyeminták fele volt szennyezett, ami 152 százalékos növekedés 2011-hez képest. Az összes alma 34 százaléka is szennyezett volt, ez 117 százalékos növekedés.

“Ezeknek a vegyi anyagoknak el kellene tűnniük az élelmiszereinkből. Ehelyett azonban azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt tíz évben drámaian megnőtt a legmérgezőbb anyagoknak való kitettség. Az ezekkel a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek aránya folyamatosan növekszik. Gyakran előfordul, hogy az élelmiszerekben egyszerre két vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően” – értékelte a kiábrándító folyamatot Salomé Roynel, a PAN Europe kampányfelelőse a szervezet közleményében.

A szlovákiai helyzet elemzésére a közeljövőben szintén visszatérünk. Tény azonban, hogy az ellenőrzések nálunk óvatosabbá tették a gyümölcstermelőket, illetve a zöldségtermesztőket. Addig is, hasmenés, gyomorpanaszok, kiütések esetében nem csak allergiára kell gondolnunk – sokszor a vegyszerek is okozhatják az említett tüneteket. Mit tehetünk?  Alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, a zöldségféléket pedig áztassuk tiszta, hideg vízben. De – a lényeg, minél rövidebb az út a kertből a konyhába (ha tudjuk, honnan származik a friss gyümölcs és zöldség) annál könnyebb elkerülnünk, hogy bajt okozzanak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: