Júniusi kertésznaptár

Júniusi

Most ültessük ki a hosszabb tenyészidejű zöldségféléket őszi betakarításra, téli tárolásra. A gumós zeller június közepéig ültethető. Ez nem kerülhet mélyebben a talajba, mint ahogy a palántaágyban volt, különben a gumók kicsik lesznek.  A begyökeresedés után a zeller nagyon sok vizet kíván. A halványító zeller (szárzeller) kiváló nyerskoszt-zaöldség. A sárga fajták korábban fogyaszthatók, mint a fehérek.

Júniusi kertésznaptár

A csicsóka erősen burjánzik. Ahol terjedését földbe süllyesztett lapok nem korlátozzák, a sorközökben kihajtó sarjhajtásokat húzzuk ki.

nyári meleg

A sok esőzést követően talajlazító kapálást kell végeznünk. A paradicsomtövek körül azonban ne kapáljunk, nehogy megsértsük a sekélyen futó gyökereket. Kissé ütögessük meg, törjük fel a talajt. Jó megoldás, ha talajtakarást alkalmazunk fűnyesedékkel.

nyári meleg

Az apró virághagymákat, nárciszokat, tulipánokat ne bolygassuk. Addig helyben maradhatnak, amíg túlságosan be nem sűrűsödnek és már nem virítanak teljes pompájukban. A felszedésre szántaknál is várjunk, amíg minden virág, levél leszárad.

Júniusi kertésznaptár

A hernyókat pusztító fürkészdarazsakat a kertbe csalogatják a virágzó ernyősvirágzatú növények. Ilyen lehet a kapor, a kömény, az édeskömény vagy a turbolya. Érdemes erre két-három magot valamelyikből elvetni, illetve erre a célra néhány példányt meghagyni.

Előzzük meg a bagolylepke hernyóinak kártételét: A fiatal zöldségnövényeken, különösen a salátán, a káposztaféléken a „mocskospajor” hernyők rövid idő alatt nagy kárt okoznak. A piszkoszürke, henger alakú hernyók a különböző bagolylepkék lárvái.  A nőstény május végétől őszig kb. ezer tojást rak le , amelyekből a hernyők kikelnek. Az első négy héten a növényeken tartózkodnak, napközben a gyökereket rágják. Amint az első kártétel észlelhető, engedélyezett permetező-vagy porzószerekkel védekezzünk.a Ha bőségesen, esőszerűen öntözünk, a tojások és a lárvák közül sokat elpusztíthatunk.

nyári meleg

Néhány szobanövényt, mint a zöldike, pletyka, vagy a dézsás növényeket (leander, mályvacserje) elhelyezhetünk a szabadban. De széltől, illetve tűző júniusi napfénytől védett helyet válasszunk.

nyári meleg

Rendszeres júniusi teendő a fűnyírás, melyet 7-10 naponként végzünk, főleg ott ahol öntözőrendszer működik a kertben.

nyári meleg

Az elvirágzott évelőkről is vágjuk le az elhervadt virágokat, persze csak ha a termésükkel nem díszítenek. 

nyári meleg

Mindennapos tevékenységek a kertben:

Locsolás. A nyár eleje nemcsak a déli régiókban lehet száraz. Az ágyasok nagyon gyorsan kiszáradnak, ezért rendszeresen öntözni kell. Ha nincs csepegtető öntözésünk, akkor a legjobb, ha a tömlőt vagy az öntözőkannát este  – napszállta után – veszik kézbe. Ilyenkor már nem forrázzák le a kényesebb palántákat a hideg zuhannyal. És a nedvesség tovább maradj a földben, nem szárad ki   olyan gyorsan a forró júniusi napsütésben a talaj.

nyári meleg

Gyomirtás. A megfelelő mulcsozás segít megbirkózni ezzel a problémával, de a kapa továbbra is fontos eszköz marad, különösen akkor, ha a gyomok egy nyári eső után elkezdik aktívan áttörni a virágágyásokat, a sorolni kezdő zöldségeket. Gyakran manuálisan kell megküzdeni a zöld kártevőkkel annak érdekében, hogy pontosan eltávolítsuk az összes gyökeret és azok ne károsítsák a palántákat, gyökérzöldséget, futóbabok gyökérrendszerét. A cukorborsó szerencsére nem tűri a gyomféléket, szépen föléjük borítja gazdag levélzetét, sőt egész termésével betemeti azokat.

nyári meleg

Kényesek az öntözésre.  A gömbölyödő karalábét, a fejesedő káposztát, a fejessalátát, miután felmelegedtek a napsütéstől (délelőtt tíztől napszálltáig), tilos felülről locsolni akár hideg, akár állott vízzel! Különben is, a gyökerének kell a víz, és este 8-9 óra között a talaján szétfolyatva (tömlőből, kannából) kell öntözni, ha csak nem csepegtető öntözőrendszerünk van (ezt szintén ebben az időszakban kell bekapcsolni). Ha másképpen, tehát nem elég körültekintően járunk el, a karalábé megreped, a káposztafej és a fejessaláta belülről megrothad (ha rásüt, s a levelei között felforrósítja a vizet a nyári napsütés).

Önnek ajánlott

Leave a Reply