Merjünk váltani – változtatni!

A bimbóskel

Hogy eddig még soha nem termesztettünk bimbóskelt és brokkolit?  Ne féljünk újítani, kísérletezni, változtatni bevett szokásainkon. És ez a termesztésre, étkezésre egyaránt vonatkozik. Számtalanszor ismertettük már, mennyire fontos lenne a bimbóskel és a brokkoli, e két, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag zöldségféle fogyasztása, amelyek szervezetünk ellenálló képességét növelik és a rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét csökkentik.

Termesztésük semmivel nem igényesebb, mint a többi zöldségféléé. A bimbóskel, mivel egész télen kint marad a helyén, tápanyagokban gazdag talajt igényel. Június első felében, 70×70 cm-es tőtávolságra ültessük, mivel nemcsak magasra, terebélyesre is nő. Amíg azonban erre sor kerül, rövid tenyészidejű köztesek, például saláta, vagy retek is kerülhet a sorokba.

A brokkoli

A brokkolit akár most is elvethetjük. Négy-hat hét alatt felnevelhetjük az ültetésre alkalmas palántákat. És ősszel – kisebb kockázattal, mint a karfiol esetében – szép, egészséges termésre számíthatunk. Az ápolási munkálatok megegyeznek a karfioléval, de lényegesen egyszerűbbek, mivel a zöld, vagy színes brokkoli-fejek kevésbé kényesek, mint a fehér karfiol. Ráadásul a legtöbb fajta, miután a fő termést kivágják, a meghagyott tövön ún. mellékrózsákat fejleszt. Tehát még tovább szüretelhető.

Sajnos, a mángolddal ritkán találkozhatunk a piacokon, üzletekben. Pedig ez a zöld, sárga, piros vagy épp rózsaszín szárú levélzöldség igazán különleges, hasznos és könnyen termeszthető. Egészen nyár közepéig szórhatunk  2-3 cm mélyre mángoldmagokat sorba, vagy négyzetesen  fészkekbe ültetve. A lényeg, hogy minél magasabb a napi átlaghőmérséklet, annál nagyobb a magvak, kikelt palánták vízigénye.

Mángold

Ha nincs nagy terméterületünk, magaságyásként kínált fa-,vagy cserépedényekbe, balkonládákba is ültethetjük.

Már többször felhívtuk a figyelmet magas A-, B1-, B2 és C-vitamintartalmára, a káliumra, kalciumra, vasra és magnéziumra, amelyeakre kicsinyeknek és egészséges étkezést igénylő felnőtteknek egyaránt szükségük van. Rendkívül sokrétű a konyhai felhasználásának módja. Olívaolajjal, vagy vajjal leönttve, párolva a húsok körítése. De főzelék, rakott, töltött mángold is készíthető belőle. Ahol megtanulják a termesztését, a bokrok kozepéről nem tördelik ki a zsenge leveleket – akár évelő is lehet. Ha felmagozna, ki kell törni a felmagzott szárat, s a többi fejlődhet tovább.

Önnek ajánlott

Leave a Reply