Jól jönnek a másodvetések

medárd Másodvetések
 a másodvetések
Kínai kel

Alaposan beáztatta a kerteket Medárd. A gyom nő a legjobban, de a zöldségfélék is gyorsan gyarapodnak. A repedt sárgarépákat húzzuk ki a sorból, ha túl sűrű a petrezselyem, a legnagyobb gyökerek felszedésével ritkítsuk. Ne hagyjuk üresen a letermett ágyásokat, itt a másodvetések ideje. Még ültethetünk bokorbabot, őszre lesz mélyhűtőbe való zsenge zöldbabunk. A parajból ilyenkor csak a lisztharmattal szemben ellenálló nyári fajtákat érdemes vetni. Vethetünk téli tárolásra alkalmas sárgarépát. A retek minden fajtája vethető.

 a másodvetések
Kapor

A téli póréhagyma ültethető is, vethető is még. A másodvetések közé tartozhat az áttelelő kelkáposzta, leveleskel vethető és ültethető. A friss zöldségben, szegény hónapokban kitűnően hasznosítható főzelék- és salátanövény mindkettő. A brokkoli és a kínai kel vethető és palántázható. A rövidebb nappalok, párásabb időjárás kedvez igazán fejlődésüknek.

Most vethető kapor, őszi csalamádékhoz, uborka eltevéséhez gyorsan megnő szép, friss zöld levélzete. Ha nincs szükségünk újabb zöldségfélékre, zöldtrágya növények magját hintsük a kigyomlált, sekélyen fellazított ágyásokra. A lucerna, a repce, a fehér mustár egyaránt megfelel. De a legjobb a pohánka (hajdina), ez gazdagítja a legtöbb tápanyaggal a talajt, s egyben elűzi a talajlakó kártevőket is.

Zöldbabot is ültethetünk ilyenkor, de válasszuk inkább a zöldhüvelyű fajtákat, mert ezek nem szálkásak, viszont húsosak, ezért már akár a magvak kifejlődése előtt fogyaszthatjuk a hüvelyeket. A zöldbab magja egyébként akkor kel ki gyorsan, ha a vetőmagot 3-4 órával a vetés előtt beáztatjuk vízbe, majd miután megszikkadt, elvetjük, és vetés után azonnal megöntözzük. Kelés és virágzás idején nagyon sok vizet kíván a növény.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: