Közönséges vasfű, varázsfű

Verbena officinalis

Vasfűfélék családja / Železník lekársky

Az egyiptomi mitológiában a vasfűről azt tartották, hogy Ízisznek, a termékenység istennőjének könnyeiből eredt, amikor meggyilkolt testvérét, Oziriszt siratta. Ezer évvel később a keresztény hittörténetbe került, mint vérzéscsillapító növény: Krisztus sebeire téve a vérzést ezzel állították el. Hippokratész a láz és a pestis ellen ajánlotta. A középkorban a pattanásokat kezelték vele. A 17. században azt írták: „Összetört levelei vagy ecettel kevert leve csodálatosan tisztítja a bőrt és eltávolítja a korpát.” Használták még sárgaság, köszvény, köhögés, asztmás légzés, vérző fogíny, légszomj, láz, pestis, vesekő, vízkór (pangásos szívelégtelenség) kezelésére. Sertészsírba keverve a nemi szervek keléseinek és fájdalmainak enyhítésére. Háborúk idején fájdalomcsillapítóként, később láz, meghűlés, köhögés, bélférgek, menstruációs zavarok, horzsolások kezelésére, lábadozóknak erősítőként. A magyar népi gyógyászatban is nagy gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Hiedelemvilágunkban mágikus tárgyként alkalmazták. Úgy vélték, hogy a tenyér bőre alá forrasztva tulajdonosát képessé teszi rá, hogy puszta érintéssel minden lakatot, zárat felnyisson. Néhány helyen úgy tartották, tulajdonosát láthatatlanná is teheti.

Még ma is ajánlják nyugtatónak, köptetőnek, fejfájás, láz, depresszió, fogfájás, fogínygyulladás ellenszerének.

Ami az orvos által javallott gyógyszerek között az aszpirin, az a népgyógyászatban a vasfű.

Vékony, egyenes, merev szárú, 90 cm magasra is megnövő évelő növény. A talajhoz közel lévő hosszúkás levelei átellenesek, míg a feljebb elhelyezkedők lándzsa alakúak és szárnyasan szeldeltek. Apró kék vagy lila virágokból álló karcsú virágzata kora nyártól az ősz közepéig nyílik. Utak mentén, nedves gödrök, árkok szélén, melegebb, kopárabb helyeken nő. Mivel egyre kevesebb a háborítatlan, szennyezésektől mentes, természetes lelőhelye, ezt is termesztéssel lehet szaporítani. Jól megművelt, tápanyagokban gazdag földre van szüksége. Kora tavasszal helyre vethető. Könnyen csírázik, s jóllehet évelő, mégis elég rövid ideig él. Viszont elveti önmagát. A leveleiben és a virágaiban található vegyületek gyógyító hatásúak, tehát ezeket kell gyűjteni, virágzás idején. 35 C foknál kell szárítani, de forgatás nélkül. Száradási aránya 9 : 2.  Házi használatra jól záródó dobozokban, fénytől, nedvességtől védve kell tartani. Drogja a Herba verbanae. Számos olyan tulajdonsága van, amelyek által fontos szerepe van a migrén gyógyításában, az anyagcserezavarok kezelésében, az idegrendszer erősítésében. Általános erősítőszernek számít fáradtság, vérszegénység, ideggyengeség, álmatlanság ellen. Különösen a serdülőkor ilyen panaszai esetében hatékony. Étvágyjavító, emésztésserkentő. Máj- és epepangás, vizenyő, hólyaghurut gyógyszereinek alapanyaga. Szamárköhögésre, toroköblítésre is alkalmasak a vasfű-készítmények.

Házi használatra toroköblítőként, 1 evőkanálnyi drogot 3 dl vízben 2-5 percig forralunk, kortyonként fogyasztjuk, illetve toroköblítésre használjuk. A vasfű virágos szárait savanyúságok eltevésénél is használhatjuk. Hasonló fertőtlenítő, konzerváló tulajdonságai vannak, mint pl. az uborka tejsavas túlerjedését gátló aszpirinnek, vagy a tormának.

Vadon szedett magjából vessünk a kertünkbe, s használjuk ezt a sokoldalúan hasznos, ízig-vérig gyógynövényt!

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: