Bogyós gyümölcsűek védelme

Egészséges ribiszkét, egrest szüretelni öröm. A bogyós gyümölcsöket leöblítve, leszemezve, először tálcán szétterítve előfagyasztani, majd adagolva mélyhűtőbe adagolni hasznos nyári tevékenység. A minőséget és a mennyiséget gondoskodásunk határozza meg, amellyel a bogyósok bokrait egész évben ápoljuk és védjük. A nyári metszésről tudnunk kell, hogy a korai korlátozza, a késői (szeptember közepe) serkenti a növekedést.

A még fiatal leveleket az amerikai lisztharmat (Sphaerotheca mors. uvae) gombája és a mikoszferellás (Mycosphaerella maculiformis) levélfoltosság gombája szokta leggyakrabban megtámadni. Ezek ellen a Afrasa Triple vagy Alcoban WG szerrel permetezhetünk. A szürkepenész a ribiszkefürtökre jelent veszélyt, ha nedves, esős az idő érésük idején. Ahol a levélhullást előidéző gombabetegségek jelentkeznek, ott a szedési időszak végén azonnal permetezni kell (Astra Rézoxiklorid). A fekete ribiszkét hasonló betegség, a ribiszkerozsda károsítja. Ezt is ugyanúgy permetezzük, 14 múlva ismételjük meg a permetezést. Mindenekelőtt a levelek fonákját kell fertőtleníteni.

bogyósok
Ribiszke-gubacsatka

A ribiszke polifág (sok-tápnövényű) kártevői a köszmétearaszoló, az üvegszárnyú ribiszkelepke, a ribiszke-gubacsatka, a levélpirosító ribiszke-levéltetű. Ezek ellen NeemAzal-T/S Danatox C 0,1%-os, Pirimor 0,03%-os, Suprathion 20 EC 0,2%-os, Sumitron 50 EC 0,2%-os oldatával védekezhetünk. A legfelső leveleken szívogatnak a levélpirosító ribiszke-levéltetvek. Pirosodó duzzanatok képződnek a szívogatás nyomán, erről könnyen felismerhető a kártételük. A ribiszkelepke lárvái a levélszárakba fúródva egészen a tőig, a gyökerekig károsíthatnak. A könnyen kitörhető, illetve sorvadó ágak ezek jelenlétére utalnak. A férges ágakat tőből ki kell metszeni. Az egres európai lisztharmat (Microsphaera grossulariae) gombája különösen hosszantartó, hideg esős időszakot követően szokott a leveleken szürkés bevonat, majd barnás foltok formájában megjelenni. Ezek ellen a Champ DP szer ajánlható. Ha szedéskor alaposan szemügyre vettük a bokrokat, akkor pontosan tudjuk, milyen betegség, kártevő veszélyezteti a jövő évi termést, mitől kell megvédenünk a bogyósokat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: