Mivel permetezzünk nyáron?

permetezzünk

Rendkívüli mértékben veszélyezteti a szőlőt a csapadékos időjárás következtében a peronoszpóra. A szakemberek szerint a növényvédelmi eljárásokat az átlagosnál gyakrabban kell végezni, ha az időjárás továbbra is úgy kedvez a gombabetegségek terjedésének, mint eddig.

Megelőző védekezésként felszívódó szerekkel permetezzünk: Quadris, Mikal, Ridomil Gold változatok, Galben, Turzate, Acrobat, Cupertine.

Később a kontakt- hatású szereket: Astra, Vitra, rézgálic, bordói lé, Kuprikol, Champion.

A rézre érzékeny csemegeszőlő fajtákat más készítményekkel permetezzük: Merpan, Dithan, Cineb, Mankoceb, Bravó 500. Használható még a Curzate R , Curzate F készítmény is. Nagyon hatásos a famoxadon tartalmú Tanos. Mivel gyorsan hat, ott ajánlatos alkalmazni, ahol a peronoszpóra jelei már mutatkoznak.

A barackmoly, a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly második nemzedéke ellen: Decis EW 50 (2 ml), Sumithion Super (10 ml), vagy Zolone (20 ml) szerrel (10 l vízhez!)

Permetezzünk fokhagyma-lével!

Az utóbbi években a fokhagyma nagy népszerűségre tett szert. Szinte mindenki ismeri az emberi szervezetre gyakorolt egészségjavító hatásait. Tudjuk, hogy tartalmaz éterikus olajakat, alicint és jódot, s hogy ezeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van. Minél több napfényt kap a fokhagyma, ezek a hatóanyagok annál nagyobb mennyiségben termelődnek benne. Az alicin a gombás betegségek megelőzésében is segít. Méghozzá nemcsak az emberek, hanem a növények esetében is. Konyhakertünkben védekezzünk, ha csak tehetjük, ezzel a természet- és egészségkímélő módszerrel. Az apróra vágott, vagy szétnyomkodott fokhagyma-gerezdeket leforrázzuk, 24 órán át állni hagyjuk, azután permetezzük vele növényeinket.

Készítmények:

Fertőzésveszély esetén a szőlőben lisztharmat esetén a Rubigan, Falcon, Topas, Topsin-M, Trifmin, Folicur Solo használható, míg perenoszpóra ellen a Ridomil Gold+, Meoldy Compact, Mikal, Sereno, Cupertine, Zetanil R ajánlott. A kombinált szerekből se adjuk kettőnél többször egymás után ugyanazt. A váltás trükkös, hatóanyagot kell nézni a váltáskor.

A levéltetvek ellen – paprikán, dísznövényen, gyümölcsfákon, rózsán: Multirose 2 v 1 (10-15 g). Almafán: Mospilan 20 SP (1,25 g). Uborkán: Actara 25 WG (2,5 g). Ezek is 10 l vízhez számítva!

A krizantémot – megelőzésként – a szeptóriás levélfoltosság ellen – július első felében, majd ezt követően még kétszer, 14 naponként: Dithane DG, Dithane M 45, Novozir MN 80 szerrel. Szürkepenész ellen: Bavistin WG, Derosal 500 SC, Karben Flo Stefes, Fundazol 50 WP, Rovral Flo szerrel. Tetvek ellen: Basudin 600 EW, Bi 58 EC- Nové, Diazol 50 EW, Karate 2,5 WG, Pirimor 50 WG, Reldan 40 EC, Sumithion Super, Ultracid 40 WP.

A rózsa fekete levélfoltossága ellen: Baycor 25 WP, Dithane DG, Dithane M 45, Novozir MN 80, Syllit 65.

A rózsa levélrozsdásodása ellen: Baycor 25 WP, Saprol.

A zeller szeptóriás levélfoltossága ellen megelőzésként, majd még kétszer 14 naponként július folyamán: Cuprocaffaro, Kuprikol 50.

Talajban fészkelő, s pusztító kártevők ellen: Basudin 10 G, Diazinon 10 G.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: