Sün a kertben – biológiai bomba?

A kerti kártevőket pusztító sün nem dédelgetni való, mesebeli állatka. Ma már legalábbis sokan úgy tartják, „biológiai bomba”, amely a legápoltabb kertekbe is behurcolja a fertőzésveszélyes kórokozókat. Tájainkon mintegy 18 féle kullancs él, a legveszélyesebb éppen a fehér testű, aranysárga lábú sünkullancs (Ixodes hexagonus), amely a macskákon, kutyákon, embereken élősködik, s terjeszti a Borellia-baktériumot, az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusát, a Lyme-kórt okozó baktériumot.

sün
Ne csalogassuk kuckót, itatóvályút készítve a sünt, a házunk közelébe

Egy-egy konyhakertben, pihenőkertben csemegéző sün akár naponta képes 16-20 kullancsot a gyalogjárók melletti díszcserjéken, gyümölcsbokrokon hagyni, ahonnan aztán azok az ott sütkérező kedvenc háziállatok, vagy az éppen ott dolgozó kertészkedők bőrére pottyannak, kapaszkodnak.

Ne csalogassuk tehát külön kuckót, itatóvályút készítve a sünt, a házunk közelébe, a kertünkbe. Legalább addig várjunk, amíg kiderül, miért vált e kórokozók hordozójává, akaratlan terjesztőjévé. Maradjon kívül a kerítésen, vagy az erdőben, a ligetekben.

Habár ott is van kullancsból elég (szemnélküli és közönséges kullancs, látókullancs, stb.) De a legnagyobb veszély most – éppen a legközelebb leselkedik, s ettől naponta óvnunk kell a családot, főleg a gyermekeket, a kertben dolgozókat és az ott sündörgő kutyát, az ott napozó macskákat.

Rengeteg sün él a Margitszigeten

Rengeteg sün él a Margitszigeten, és szinte hemzsegnek rajtuk a Lyme-kórral fertőzött kullancsok. 2013-ban az egyik sünről 238 élősködőt szedtek le a kutatók, akik sok mindenen meglepődtek, amikor a szigeti sünök különleges, zárt közösségét vizsgálták.

Az alig egy négyzetkilométeres szigeten legalább száz (de az is lehet, hogy kétszer ennyi) sün él, ami jóval több, mint amennyi mondjuk egy ugyanekkora területű erdőben lenne. A szigeten ugyan ki-be járkálás nincsen (a hidakon a sünöknek túl nagy a forgalom), de remekül érzik magukat, mert táplálékot találnak bőven, és az autóktól sem kell tartaniuk.

A sünök ideális gazdaállatok

Viszont tele vannak élősködőkkel, szinte ellepik őket a kullancsok. “Mindenkit meglepett, hogy milyen sok kullancs van a sünökön. Nem is találkoztunk olyannal, amelyiken ne lett volna” – mondta dr. Földvári Gábor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának parazitológusa.

A kullancsok szempontjából a sünök ideális gazdaállatok. Abban a magasságban és olyan helyeken mászkálnak, ahol a kullancsok általában gazdát keresnek. Ha nem lennének a sünök, akkor be kellene érniük az egerekkel és a pockokkal, de a sünök nagyobb testméretük és hosszabb élettartamuk miatt jóval több kullancsot képesek táplálni.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: